Julegudstjeneste med kongelige sjarmtroll

Den yngste kongelige gjesten i Holmenkollen kapell virket litt småtrøtt etter julaften på Kongsseteren. Men etter noen gjesp bekreftet yngstemann det storesøsteren fortalte i Julemorgen på TV: Lillebroren min Magnus kan ikke sitte stille!

Publisert: Publisert:

Kong Harald og dronning Sonja sammen med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og prinsesse Kristine Bernadotte ankommer Holmenkollen kapell tirsdag. Foto: NTB scanpix

Kronprinsesse Mette Marit forlater Holmenkollen kapell i Oslo tirsdag. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

OSLO: Mens åtteåringen prinsesse Ingrid Alexandra satt pent og stille mellom foreldrene, hadde den ett år yngre lillebroren vanskelig med å sitte i ro under den timelange gudstjenesten 1. juledag.

Da han ville gå bort til juletreet, måtte pappa Haakon ta tak i ham og dra ham tilbake.

Et sukkertøy fra bestemor Sonja så ut til å roe sjarmtrollet.

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus forlater Holmenkollen kapell tirsdag. Foto: NTB scanpix

Den tradisjonelle julegudstjenesten i Holmenkollen kapell ble innledet med vakker sang av Holmenkollen barne— og ungdomskor. Presten Marit Skjeggestad ønsket velkommen og holdt dagens preken, der hun blant annet snakket om solidaritet, og nevnte prinsessens bidrag til Miljøagentene etter å ha solgt noen fravokste kjoler og annet tøy på nettet.– Det gjorde meg stolt av vår prinsesse, sa presten.

Ny bil

Kongefamilien kom i to biler direkte fra Kongsseteren, der de har feiret julaften. Kongen hadde anskaffet ny bil til jul, en limousin med registreringsnummer A-2, som ble innviet på den korte turen fra Kongsseteren til Holmenkollen kapell.

Med i bilen var også kongens tante, 80 år gamle prinsesse Kristine Bernadotte, som er fast julegjest hos kongeparet hvert år.

Kronprinsesse Mette Marit forlater Holmenkollen kapell i Oslo tirsdag. Foto: NTB scanpix

Den lille kirken var fullsatt da kongefamilien kom, men svært mange valgte skiløypene i området i stedet for gudstjeneste denne fine vinterdagen. Snøtunge graner, perfekte skiløyper og et passende antall minusgrader sørget for skikkelig julestemning i Holmenkollen 1. juledag.Etter gudstjenesten dro kongeparet og prinsesse Kristine tilbake til Kongsseteren og julelunsj der. Kronprinsfamilien ble ikke med tilbake, men satt seg inn i sin egen bil, med kronprinsen selv bak rattet, og kjørte av gårde. I første omgang trolig hjem til Skaugum.

Prinsesse Märtha Louise og hennes familie feirer jul hos svigerforeldrene i Moss. Men i løpet av juleferien vil de trolig også avlegge et besøk på Kongsseteren.

Tidligere bedehus

Det opprinnelige Holmenkollen kapell ble bygget som bedehus i 1903, men senere tatt i bruk som kirke. I august 1992 brant kapellet ned til grunnen, og kongefamilien måtte i flere år gå til julegudstjeneste i Ris kirke.

I 1996 ble et nytt kapell, en tro kopi av det gamle, innviet, og kongefamilien kunne igjen samles i Holmenkollen kapell 1. juledag.

I fjor var kongeparet gjester hos sønn og svigerdatter på Skaugum. Her er det kronprinsesse Mette-Marits juletradisjoner som gjelder, så da gikk hele familien til familiegudstjeneste i Asker kirke på julaften, og ikke 1. juledag som kongeparet vanligvis gjør.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.