Rapporten er bestilt av finanskonsernet Eika Gruppen, som også har lagt premissene i scenarioet «sju magre år for norsk økonomi», basert på lavere vekst enn ventet i verdensøkonomien. I dette dystre fremtidsbildet er det mange områder av økonomien som utvikler seg betydelig svakere enn i Statisk sentralbyrås (SSB) egne prognoser fra september i år. Blant dem er altså en arbeidsledighet i 2022 på et nivå vi ikke har sett siden 1990-tallet, skriver Klassekampen.

Avisen sammenholder dette med den økte flyktningstrømmen og sier ingen med sikkerhet vet hvordan den vil slå ut på arbeidsmarkedet.

— Foreløpig har vikke regnet på det, men det er krefter som trekker i begge retninger, sier SSB-forsker Torbjørn Eika. Tilstrømmingen kan bidra til å presse ledigheten oppover.

— Det vil medføre at arbeidsstyrken øker. Effekten kan bli ulik over tid. På kort sikt vil ledigheten gå ned fordi finanspolitikken blir mer ekspansiv. Dette vil også avhenge av hvordan reglene blir utformet og hvor vellykket integreringen blir, forklarer Eika. Han sier flyktningene også kan bidra til økt etterspørsel, for eksempel innen boligbygging. (©NTB)