De tre partilederne har klart å kompromisse seg frem til enighet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Saken oppdateres.

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) varsler at de skal holde et pressemøte på Hotel Jeløy Radio klokken 16.

Like før klokken 15.00 hørtes høytlydt applaus fra møterommet på Refsnes gods da Frps landsstyre ga sin tilslutning til en ny politisk plattform, og en utvidet regjering med Venstre.

Frps landsstyre hadde sittet sammen i nær fire timer før debatten var ferdig og konklusjonen klar.

Jensen bekrefter at debatten «viser bredden» i partiet, en formulering som vanligvis betyr kritiske spørsmål og at alle ikke er like fornøyd med den nye plattformen.

Landsstyret og stortingsrepresentantene som deltok i møtet, holdt seg i etterkant lojalt inne på sperret område, og ventet med å kommentere avtalen inntil partilederne har lagt den frem.

Venstres stortingsgruppe ble ferdig med behandlingen av regjeringsplattformen en halv time tidligere. Til NRK sier partileder Trine Skei Grande at forslaget til plattform ble godt mottat.

– Venstres gruppe har i hvert fall sagt ja til plattformen, sier hun.

Sentrale Frp-politikere som innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim holdt seg lojalt inne på et avsperret område unna mediene og vil ikke uttale seg ikke om avtalen før den er lagt frem. Foto: Rolf Ohman

– Veldig krevende

Hun og resten av stortingsgruppen forlot møterommet og passerte mediene med lukket munn om den interne debatten om regjeringsplattformen.

– Vi har holdt på lenge og vel og grundig, sa Siv Jensen da hun troppet opp på Refsnes gods litt før klokken elleve i formiddag. Der presenterer hun regjeringsplattformen for eget partis landsstyre.

– Det har vært veldig krevende, sa hun om forhandlingene.

Regjeringsplattformen skal godkjennes av de tre partiene før den offentliggjøres.

Alle partiene presenterer samtidig plattformen for sine egne i formiddag. Den ble båret inn i esker på hoteller i Moss og på Jeløy rundt en time før møtene startet i formiddag.

Fps nestleder Ketil Solvik-Olsen synes regjeringsavtalen er svært god, og syklet fornøyd fra Refnes Gods seks kilometer bort til Jeløy Radio hvor partilederne presenterer plattformen klokken 1600. Foto: Rolf Ohman

Alle ble fratatt mobiltelefoner

Alle ble fratatt mobiltelefoner og annet kommunikasjonsutstyr for at ikke noe skal lekke ut fra møtene.

Plattformen er et resultat av forhandlinger som har pågått på Hotell Jeløy radio i drøyt 12 dager.

Klokken 16.00 i dag vil den nye regjeringsplattform bli presentert av partilederne Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande på Jeløya Radio. Dokumentet inneholder det de tre partienes politiske planer for de neste fire årene.

Her ligger regjeringens nye politiske plattform. Foto: Solveig Ruud

Spenning knyttet til mottagelse i Frp

Det er knyttet stor spenning til plattformens mottagelse i Frp. En kilde i partiet uttalte til Aftenposten lørdag at det ikke vil bli akseptert om plattformen på noe vis svekker dagens restriktive linje i innvandringspolitikken.

Lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, sa på vei inn i landsstyremøtet til Frp søndag at det ikke er sikkert han vil stemme for regjeringsplattformen.

På spørsmål til Siv Jensen om hun er sikker på å få eget parti med på resultatet, svarte hun slik:

– Det jeg er mest opptatt av nå, er endelig få møtt mine egne igjen og gå gjennom alt det vi har holdt på med og gi dem god tid til å vurdere innholdet.

Sikkerhetsopplegget er svært strengt rundt alle møtene. Nestleder Ola Elvestuen på vei inn til møtet i Venstres landsstyre. Foto: Rolf Ohman

Raja: Mest spent på «innvandringsbiten»

Det vil også være interessant å se hvordan plattformen mottas i Venstre, siden det var et splittet landsstyre som sa ja til å møte Frp ved forhandlingsbordet.

– Det er innvandringsbiten jeg er mest spent på, sa stortingsrepresentant Abid Raja på vei inn til møtet i Venstre. Så listet han opp noen politikkområder som også er viktige partiet: Innsats mot barnefattigdom. Inkluderende arbeidsliv. Miljø.

– Vi må ta vare på kloden vår for generasjonene som kommer etter oss, sa Raja, som langt på vei ble overdøvet av klokkene som ringte til gudstjeneste i Moss kirke.

Han avslo å si noe om hvor mange statsråder Venstre bør ha, eller hvilke departementer de bør få lede.

Det er innholdet i regjeringsplattformen som er viktig nå. Helheten i den, sa Raja.

Ifølge kilder i landsstyret får de neppe anledning til å avvise enkeltpunkter og sende dokumentet tilbake til ytterligere forhandlinger. Det blir å godta eller ikke godta det som foreligger.

Dørum håper forhandlingene har gått bra

Store deler av Venstres landsstyre tok buss fra Bjørvika til Moss.

For tidligere partileder Odd Einar Dørum satt det et stykke inne å sitte på i den. Han tilhørte mindretallet som på forrige landsstyremøte i desember frarådet å gå i regjeringsforhandlinger med Frp. Men nå vil han at forhandlingene skal gå bra.

– Jeg støtter meg til det Trine Skei Grande har sagt, at vi skal ha en rausere, grønnere og mer sosialliberal regjering. Det var også viktig at de tre partiene har gått ut med et felles ønske om et mer inkluderende arbeidsliv. Det var en god ting å begynne med. Derfor sitter jeg på bussen, sa Dørum.

Venstre-leder Trine Skei Grande ser ut til å være fornøyd med regjeringsplattformen, som søndag formiddag ble presentert for partiets landsstyre. Foto: Rolf Ohman

Har sittet sammen siden 2. januar

Venstre og Frp har samlet sine landsstyrer, og Høyre sitt sentralstyre. Det vil også bli møter i stortingsgruppene. De tre partiene har litt ulikt regelverk for hvilket forum som skal stå for den endelige godkjenningen av det fremforhandlede dokumentet.

Regjeringsforhandlingene startet tirsdag 2. januar, men partitoppene har ikke vært til stede hele tiden. Blant annet har statsministeren som kjent vært i USA, og finansministeren har møtt i høring i Stortinget om SSB/Meyer-saken.

#Metoo-kampanjen har forstyrret forhandlingene

Partitoppene på Jeløy innledet forhandlingene mens Giske-saken preget underveis i forhandlingene også blitt sterkt berørt av #Metoo-kampanjen. Både Erna Solberg og Siv Jensen har måttet håndtere partitopper som har trukket seg fra sentrale verv på grunn av ulike former for upassende oppførsel.