Ifølge forsvarsadvokaten til Joshua French og Tjostolv Moland blir de dømt etter aktoratets påstand når dommeren i morgen leser opp dommen mot de to i Kisangani i den demonkratiske republikken Kongo.

— Dommen er klar, men dommerne må få den godkjent av deres overordnede, sier forsvarsadvokat André Kibambe til Aftenposten.no mandag kveld.

Aftenposten.no har mandag kveld vært i kontakt med andre kilder tett på rettssaken, uten å få advokatens opplysninger bekreftet.

Senere mandag kveld gikk Kibambe tilbake på utsagnet sitt overfor Dagbladet.

— Jeg sa at jeg tror det blir dødsstraff, som jeg også har gitt uttrykk for tidligere. Men jeg vet det ikke. Jeg er like spent som alle andre på hva som skjer i retten imorgen, sa Kibambe til Dagbladet sent mandag kveld.

Millionkrav

Rettssaken mot de to nordmennene startet i regnskogbyen Kisangani 19. august. Et dommerpanel med to militære dommere og tre lekdommere fra militæret og politiet står bak dommen.

Rettssaken som varte i nær tre uker har fra et norsk ståsted fremstått som ganske annerledes enn en norsk rettssak.

Den første dagen av rettssaken ble de to ført i parade med væpnede vakter rundt seg fra fengselet frem til rettssalen.

En GPS og kart er blitt fremsatt som bevis på spionasje, et bilde av en Drammens-fotograf tatt på en fest i Norge er bevis på at lovbruddene var planlagt og organisert. Aktoratet har innrømmet at de mangler drapsvåpen og det er ingen som har kommet med noe motiv for selve drapet. Tekstmeldinger på norsk som ble funnet på Tjostolv Molands telefon, ble av aktor fremstilt som «kodede hemmelige meldinger».

Samtidig med straffesaken er det en sivil sak der ulike aktører krever erstatning fra Joshua French og Tjostolv Moland. Her krever enken etter den drepte sjåføren erstatning, det samme gjør passasjerene, eieren av bilen og fagforeningen til sjåføren. Tilsammen krever disse 74 millioner kroner. Midt under rettssaken kom også staten Kongo med et erstatningskrav basert på at Joshua French og Tjostolv Moland har vært spioner og dermed skadet landets interesser.

En statsadvokat krevde først en erstatingssum som var større enn Oljefondet, men i samtale med Aftenposten hevdet regjeringen i Kongo at advokaten kan ha blandet dollar og franc. Kravet ble da kraftig redusert.

Regnet med drapsdom

Joshua French og Tjostolv Moland sier til NTB at de forsto hvilken vei saken gikk da den militære domstolen i Kisangani godkjente alle bevis og vitner og nesten alle avhør etter at forsvarsadvokat André Kibambe hadde brukt en dag på å forsøke å avvise dem.

— Jeg tror vi blir dømt skyldige på alle punkter, har French fortalt og han har ved flere anledninger sagt at de ikke har tillitt til at de får en rettferdig dom.

Forsvarsadvokaten har allerede skrevet ferdig anken til en høyere militær domstol i Kisangani, og etter en eventuell dom i denne domstolen har nordmennene mulighet til å anke til den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa.

Dødsstraff

Det har ikke blitt praktisert dødsstraff i DR Kongo de siste årene.

Personer som har blitt idømt dødsstraff har søkt president Joseph Kabila om benådning. Presidenten svarer ikke på disse henvendelsene. De dødsdømte blir derfor sittende på vent i ubestemt tid.

(AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN)