Snøvær gir stengte veier og vanskelige kjøreforhold

Flere fjelloverganger er stengt som følge av snøvær og vanskelige kjøreforhold. Bygeværet vil fortsette, varsler Meteorologisk institutt.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet har vært stengt i perioder både tirsdag og onsdag. Veien åpnet klokka 9.30 opplyser Vegtrafikksentralen Vest. Det kan være noen glatte partier over toppen av fjellovergangen.

I løpet av natten har det kommet snø i fjellet, men ifølge Torstein Nordal, som står for brøytingen på Sognefjellet, er det fine kjøreforhold.

– Det var svart asfalt og fine kjøreforhold da jeg kjørte ned fra fjellet nå. Så da er det ingen sak. Det har kommet ti til tolv centimeter snø i løpet av natten, men solen titter fram på himmelen nå, sier Nordal til NTB.

Stengt flere steder

Også fylkesvei 243 over Aurlandsfjellet i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold. Her vil det bli tatt en ny vurdering torsdag klokka 12.

Gamle Strynefjellsveg, fylkesvei 258 mellom Oppland og Sogn og Fjordane, er også stengt. Det var ventet at denne veien kunne åpnes i løpet av torsdag, men Statens vegvesen opplyser ved 7.30-tiden at veien likevel ikke kan åpnes i løpet av dagen.

Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn var stengt tidlig torsdag morgen, men denne veien åpnes igjen klokka 8.

Bygene avtar

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel om vanskelige kjøreforhold for Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordfjord på grunn av sludd og snø over 800–900 meter. Varselet gjelder fram til torsdag formiddag.

Vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt værvarsling vest sier til NTB torsdag morgen at bygeværet vil fortsette utover dagen, men at det samtidig vil bli stigende temperaturer.

– Det ser ut til at det midt på dagen kan komme over null grader, noe det allerede er enkelte steder. Så blir det minkende bygevær i ettermiddag og kveld. Men det er mulig det blir noen byger i morgen også, sier Skjerdal.

Kulderekorder

Selv om kalenderen sier at vi er i sommermåneden juli, har det kommet snø flere steder i fjellet de siste dagene, og det er satt flere kulderekorder.

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet Mannen natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var -1,9 på samme sted i 2010, ifølge meteorologene. Og i Oppland ble det målt- 6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokstua med -5,3 i 1964.

Meteorologene opplyser imidlertid at neste uke ser ut til å by på mer sommerlige temperaturer. Allerede mot slutten av helgen blir surt, grått og vått vær byttet ut med varmere luft fra øst og oppholdsvær i store deler av landet, opplyser Meteorologene på Twitter.