Det norske skipet Siem Pilot er søndag på vei til Palermo med 1 093 migranter etter svært hektiske døgn i Middelhavet. Foto: KRIPOS / NTB scanpix Det norske skipet Siem Pilot er søndag på vei til Palermo med 1 093 migranter etter svært hektiske døgn i Middelhavet. Foto: KRIPOS / NTB scanpix Foto: KRIPOS / NTB scanpix

2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

Det norske skipet Siem Pilot har reddet 2.400 migranter i Middelhavet utenfor Libya. – Det var helt kaos om bord, sier styrkesjef.

CATANIA: – Jeg har aldri opplevd en lignende redningsaksjon. Vi skulle overføre 1.000 migranter fra et tankskip over til Siem Pilot når plutselig flere gummibåter dukket opp. Det virket helt håpløst, sier styrkesjef Pål Erik Teigen, politimannen som ledet operasjonen.

Da det norske skipet, som var fullt av migranter kjørte av sted, hoppet 25 personer i havet og svømte etter båten for å komme om bord.

– Disse hadde fått utdelt redningsvester, og lettbåtene plukket raskt opp de som lå i vannet. Det var ingen som druknet i denne hendelsen, som flere medier rapporterer om, forteller Teigen.

Skipet er nå på vei til Palermo med 1.093 migranter om bord. Sju personer er evakuert av helsemessige årsaker, og skipet har 17 døde personer om bord, opplyser Siem Pilot i en pressemelding.

Oppsto panikk

Selv om det ikke var mer kapasitet på Siem Pilot, bisto skipet videre ved å bruke lettbåtene for å overføre migranter fra gummibåtene til sivile fartøy.

Etterretningsoffiser Jan Erik Valen, som sørget for sikkerhet rundt operasjonen, sier at det oppsto panikk blant migrantene.

– Det var kaos om bord i tankskipet. De dyttet oss mot enden av båten fra alle retninger, og slåss om redningsvester. Politistyrker fra Siem Pilot hjalp oss med skjold. Vi slo kjepper på rør for å lage mest mulig lyd, og vi endte med å måtte slå noen av dem.

Fødsel om bord

Søndag morgen var det også en fødsel om bord på Siem Pilot. Mor og barn ble umiddelbart evakuert til den italienske øya Lampedusa for videre oppfølging.

Skipet Siem Pilot er en del av den norske innsatsen i Middelhavet. Foto: NTB scanpix

– Det har vært kaotisk på havet med veldig mange migrantbåter. Mannskapet på Siem Pilot har jobbet intenst – og vi er godt fornøyde med det arbeidet vi har klart å utføre disse dagene, forteller Teigen.

Teigen og hans besetning er en del av den store redningsinnsatsen i Middelhavet, og har som oppgave å redde desperate migranter som forsøker å nå Europa. De ble også tvunget til å håndtere menneskesmuglere.

– Det var en båt som var veldig aggressiv hele natten. Vi brukte skipets søkelys for å skremme den bort, men de var fast bestemt på prøve å hente båtene vi hadde reddet migrantene fra, forteller Teigen.

Italias innenriksdepartement uttalte fredag at mer enn 146.000 migranter har ankommet landet hittil i år.