Minst 33 døde og 90 savnet etter syklon i India

Minst 38 personer har mistet livet og over 90 er savnet i India etter at en kraftig syklon traff landet.

Syklonen Tauktae feide over landet samtidig som India registrerte nok en rekord i antall koronadødsfall på ett døgn.

93 mennesker er savnet etter at skip gikk ned utenfor kysten av Mumbai i uværet.

To redningsskip og flere helikoptre er satt inn i søket etter at fartøyet gikk ned, opplyser den indiske marinen. 273 personer var om bord da skipet sank i kraftig vind mandag

Ifølge forsvarsdepartementet i landet ble 180 mennesker reddet fra fartøyet, som var i drift for et statlig oljeselskap. Leteaksjonen etter flere overlevende pågikk i det som ble beskrevet som ekstremt krevende sjøforhold.

Veier ble til elver

Det var kraftig vind og store bølger da syklonen traff koronarammede India. Flere veier ble forvandlet til elver i syklonens herjinger.

Den voldsomme syklonen førte til vindkast på opp mot 185 kilometer i timen da den traff land i Gujarat.

Det har ført til oversvømmelser, nedblåste trær og store skader. Flere tusen er drevet på flukt i landet, som allerede er rammet av en av verdens verste koronakriser.

Det er meldt om minst 33 døde i flere indiske delstater som følge av syklonens herjinger. Over 16.500 hus ble ødelagt, og nesten 6.000 landsbyer strømløse.

I millionbyen Mumbai ble flere hundre koronapasienter på feltsykehus flyttet til tryggere lokaler før syklonen slo inn over byen. Flyplassen i byen ble stengt, og befolkningen ble oppfordret til å holde seg innendørs.

Skaper koronaproblemer

Den kraftige syklonen har forverret situasjonen for et indisk helsevesen som allerede var på bristepunktet på grunn av koronakrisen som tar livet av rundt 4.000 mennesker daglig.

Tirsdag registrerte myndighetene 4.329 koronadødsfall på ett døgn.

I Gujarat ble alle koronapasienter på sykehus innen fem kilometer fra kystlinjen flyttet. Rundt 200.000 mennesker ble evakuert i delstaten.

Over 120 sykehus med koronapasienter opplevd strømbrudd, men mange av dem fikk igjen strømmen i løpet av tirsdagen, opplyser myndighetene.

Flere steder ble den livsviktige vaksineringen satt på vent som følge av uværet.

– Denne syklonen er et forferdelig dobbelt slag for millioner av mennesker i India, som allerede er hardt rammet av koronasmitte og dødsfall, sier Udaya Regmi i Røde Kors og Røde Halvmåne.

Organisasjonen bistår i evakueringen av risikoområdene langs kysten, og for at koronapasienter ikke skal bli skadelidende.