Grønt lys for bruk av Pfizers koron­avak­sine i EU og Norge

EU har godkjent den første koronavaksinen til bruk i Europa, som også Norge nå kan ta i bruk. Vaksineringen begynner i romjula.

EUs legemiddelbyrå EMA ga mandag grønt lys til Pfizer og Biontechs koronavaksine, og få timer senere ble den formelt godkjent av EU-kommisjonen.

– Koronavaksinen er nærmere enn noen gang. Samme dag som solen snur og vi går mot lysere dager, så godkjenner EU den første koronavaksinen, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding mandag kveld.

Vaksinen er en såkalt mRNA-vaksine og skal gi 94 prosents beskyttelse mot covid-19. Den gis i to doser med tre ukers mellomrom.

Vaksinen er ikke testet på den nye virusvarianten N501Y, som nå er påvist i Storbritannia og flere andre land, blant dem Danmark. Denne har vist seg langt mer smittsom.

Ifølge EMA er det imidlertid ingenting som tilsier at vaksinen ikke fungerer også mot denne virusvarianten.

Bivirkninger

Drøyt hver tiende som får vaksinen som nå er godkjent, opplever bivirkninger som smerte der man får sprøyten, tretthet, hodepine og feber.

Vaksinen er bare godkjent til bruk for dem over 16 år, og den kan bare gis til gravide i samråd med lege.

Det er også reist spørsmål ved om vaksinen bør gis til enkelte allergikere, og alle må være til observasjon i 15 minutter etter å ha fått den.

Det er imidlertid liten grunn til bekymring, mener Statens legemiddelverk.

Sykehjemsbeboere

I Norge starter vaksineringen mest sannsynlig 27. desember, opplyser medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til NTB.

De første som får vaksinen, er sykehjemsbeboere, og den aller første dosen skal settes i Oslo-området. Når beboere på sykehjemmene landet rundt er vaksinert, er det de aller eldste – 85 år og eldre – som står for tur.

Etter planen får Norge rundt 50.000 doser i romjula. Deretter kommer det rundt 40.000 doser i uken i januar. Hver pasient trenger to doser av vaksinen.

Alt i bruk

Vaksinen fra Pfizer/Biontech er den første som er godkjent for bruk i EU og Norge.

– Jeg er glad for at vi nå er et skritt nærmere vaksinering. Dette har vi ventet på, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Storbritannia, USA og Canada har alt gitt nødgodkjenning, og i disse landene har hundretusenvis alt fått vaksinen.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter.

Millioner av doser

EU har bestilt 160 millioner doser av Pfizer-vaksinen og 200 millioner av Moderna-vaksinen.

Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av Moderna-vaksinen, og gjennom EU-systemet kan Norge også senere få tilgang til vaksiner utviklet av Oxford/AstraZeneca, Curevac, Sanofi/GSK og Johnson & Johnson.

– Det kan tenkes at man begynner med én vaksine og fortsetter med en annen vaksine. Det er en del ting vi ikke vet ennå, for eksempel hvor lenge beskyttelsen av disse vaksinene varer, sier Madsen.

Erna Solberg fotografert i helga i forbindelse med NTBs juleintervju med statsministeren. Foto: NTB scanpix

Solberg: Gode nyheter

– Gode nyheter for dagene og månedene framover, sier statsministeren etter at Pfizer-Biontech-vaksinen ble formelt godkjent for bruk i EU og Norge mandag kveld.

– Koronavaksinen er nærmere enn noen gang. Samme dag som solen snur og vi går mot lysere dager, så godkjenner EU den første koronavaksinen, sier Solberg i en pressemelding.

– Jeg er glad for at den første koronavaksinen nå er godkjent for bruk i EU og Norge. Vi vil starte vaksinering samtidig med de andre europeiske landene, sier helseminister Bent Høie (H).

Detaljerte opplysninger om distribusjonen av vaksinen og lagringsplass er strengt hemmelig. Men det er kjent at vaksinene først vil bli levert til såkalte ultrafrysere hvor den kan lagres i 70 minusgrader. Derfra kan den distribueres videre ut til kommunene.

Men da begynner klokka å tikke – vaksinen har nemlig en holdbarhet på fem dager etter at den er tatt ut av de ekstra kjølige fryserne. Kommunene har derfor blitt bedt om å lage nøye og detaljerte planer for hvordan de skal gjennomføre vaksineringen slik at ingen vaksiner går til spille.