Foto: MATHIEU BELANGER / REUTERS / NTB SCANPIX

Trudeau: Moskéangrep er terrorhandling. Fem skal være drept.

Flere mennesker ble drept da maskerte og bevæpnede menn begynte å skyte i en moské i Quebec by i Canada. To mistenkte er pågrepet av politiet.

Vitner har opplyst til Reuters at det var tre menn som begynte å skyte i moskeen ved 20-tiden søndag kveld.

– Vi fordømmer dette terrorangrepet mot muslimer, sier Canadas statsminister Justin Trudeau i en uttalelse.

– Hvorfor skjer dette her? Det er barbarisk, sier moskéleder Mohamed Yangui.

Han var ikke selv til stede da skytingen startet, men sier han fikk flere desperate telefonsamtaler fra folk som var samlet til kveldsbønn.

Yangui sier at han ikke vet hvor mange som er såret, men forteller at de er ført til ulike sykehus i byen.

Han sa at skytingen fant sted i mennenes del av moskeen, at det var fem døde og at han var redd for at noen av dem kunne være barn, skriver nyhetsbyrået AP.

Dødstall ikke offisielt bekreftet

Klokken 22 lokal tid, 04 norsk tid, bekreftet politiet i Quebec at det er drepte og skadede etter skytingen. To mistenkte er pågrepet. Den ene mistenkte ble pågrepet etter en forfølgelse.

Dødsfallene er foreløpig ikke offisielt bekreftet. 40–60 mennesker, blant dem barn, var i moskeen i forbindelse med kveldsbønnen søndag.

Pressefolk utenfor sperringene ved Moskéen i Quebec der flere er drept i skyting. Foto: MATHIEU BELANGER / REUTERS / NTB SCANPIX

– Det er mange ofre ... det er døde, fortalte en talsmann for politiet.

– En kule passerte rett over hodet mitt

Et overlevende vitne, som ønsket å være anonym, fortalte den franskspråklige radiostasjonen CBC at to maskerte personer kom inn i moskeen.

– De begynte å skyte og mens de skjøt, ropte de «Allahu Akbar». Kulene traff folk som var i bønn. En kule passerte rett over hodet mitt, fortalte vitnet.

Et annet vitne fortalte til Radio Canada at mennene snakket fransk med tydelig kanadisk tonefall.

Antiterror-politi ved åstedet. Foto: MMATHIEU BELANGER / REUTERS / NTB SCANPIX

Den franskspråklige byen er hovedstaden i provinsen Quebec og har rundt en halv million innbyggere. Moskeen, Centre Culturel Islamique de Québec, har 5000 medlemmer og er én av seks moskeer i regionen rundt Quebec by.

Couillard beskriver skytingen som «barbarisk vold» og gir uttrykk for medfølelse med ofrenes familier. Canadas statsminister Justin Trudeau skriver på Twitter at «canadiere sørger over dem som ble drept i et feigt angrep på en moské».

«Dette er en terrorhandling som jeg mener er et resultat av år med demonisering av muslimer. Det er nok nå! Ord har konsekvenser», skriver Greg Fergus, som sitter i provinsforsamlingen i Quebec.

Ukjent motiv

Motivet for skytingen er ikke kjent, men de siste årene har det vært en økning i islamofobe handlinger i provinsen, ifølge Reuters.

I juni i fjor ble det lagt et avkuttet grisehode på trappen til én av moskeens inngangsdører. Hodet var pakket inn i cellofan med fargebånd og sløyfe, og på et kort sto det: «bonne appétit», skriver avisen Montreal Gazette.

Tre uker senere ble det delt ut løpesedler i nærområdet. Tittelen på den var: «Hva er verst: Et grisehode eller et folkemord?»

Lederen for moskeen som ble rammet i går kveld, Yangui, forteller at det ikke har vært noen trusler i det siste.

– Vi har et svært godt forhold til naboene, med lokalsamfunnet. Det er gjensidig respekt, og så skjer dette, sier han.