Begravelsesansatte i Wuhan desinfiserer hverandre etter at å hentet et offer for den nye virussykdommen torsdag. Flere land frarådet fredag reisende å reise til Kina på grunn av sykdomsutbruddet. Begravelsesansatte i Wuhan desinfiserer hverandre etter at å hentet et offer for den nye virussykdommen torsdag. Flere land frarådet fredag reisende å reise til Kina på grunn av sykdomsutbruddet. Foto: Foto: Chinatopix/ AP/ NTB scanpix

Flere land advarer mot reiser til Kina

På grunn av virus-utbruddet fraråder USA, Tyskland og Japan reiser til Kina og Hubei-provinsen. Kina vil på sin side hente borgere som er flyfaste i utlandet.

Amerikanske og japanske myndigheter rådet fredag folk fra å reise til Kina etter at WHO har erklært global krise grunnet utbruddet av det nye coronaviruset. Også Tyskland skjerpet reiserådene fredag, men var noe mer moderate enn USA.

Det amerikanske utenriksdepartementet anbefaler også amerikanske borgere i Kina til å vurdere å forlate landet samt at alle «ikke-viktige» tjenestereiser planlagt av amerikanske offentlig ansatte blir utsatt på grunn av virusutbruddet.

Skjerpet rådene

– Reisende bør være forberedt på at restriksjoner kan bli satt i verk med liten eller uten forhåndsvarsel. Kommersielle flyselskaper har allerede redusert eller suspendert sine ruter til og fra Kina, skriver departementet i en pressemelding.

I en oppdatering av reiserådene advarte det tyske utenriksdepartementet folk mot å reise til Hubei-provinsen, hvor virusutbruddet først startet. Departementet anbefaler også at alle mindre viktige reiser til hele Kina utsettes.

Departementet oppfordrer dessuten alle reisende til å vaksinere seg med den gjeldende influensavaksinen som er laget for den nordlige halvkule.

Japan hadde allerede frarådet folk å reise til Hubei-provinsen, men skjerpet fredag rådet til å gjelde hele Kina. Statsminister Shinzo Abe ba folk unngå mindre viktige reiser til nabolandet. Japan har innført innreiseforbud for personer som har fått påvist den nye virussykdommen.

Henter sine egne

Kinesiske myndigheter gikk fredag ut med en uttalelse hvor det går fram at landets regjering vil sende ut chartrede fly for å hente hjem kinesere på reise i utlandet.

Formålet er å hjelpe kinesere som får problemer med å vende hjem siden flere flyselskaper nå har innstilt sine flyruter til Wuhan og redusert tilbudet til resten av Kina.

– Dette gjelder spesielt innbyggere i Wuhan som har støtt på problemer med reisene sine, sier talskvinne Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet.

Kina har rådet sine innbyggere til å utsette sine planlagte reiser til utlandet og har kansellert alle gruppereiser.