Dette skal skje gjennom en aktiv næringspolitikk basert på naturressursene, forsknings- og kompetansemiljøene og en fremoverlent industri. Agder er allerede i besittelse av mange helt avgjørende elementer for at en slik satsing skal kunne lykkes. Vi har klynger i verdensklasse i NODE og EYDE, vi har sterke partnerskap mellom næringsliv, det offentlige og akademia og vi har sterke og kompetente forsknings- og innovasjonsmiljøer.

På Agder er avstanden til Europa kort, og tilgangen til fornybar kraft og råstoffer god. Det etablerte havnesamarbeidet mellom byene Farsund, Mandal og Kristiansand er også en faktor som gjør at etablering av grønn industri med tilhørende verdikjeder er spesielt aktuelt og interessant i vår region.

På samme måte som utviklingen av batteriforskning og- utdanning, har UiA forskningsmiljøer som til sammen utgjør et tyngdepunkt i forskning rettet mot havvind som dekker både teknologiske problemstillinger, samfunnsvitenskap og økonomi. Etableringen av en ny havvindsindustri reiser problemstilling relatert til installasjon, produksjon, distribusjon og vedlikehold til havs som har store likhetspunkter med kompetansen som er utviklet omkring olje- og gassindustrien som både næringslivet, men også våre forskningsmiljøer har gode forutsetninger for å bidra til.

Vi som universitet skal være tett på utviklingen

Samtidig reiser en storstilt utbygging av produksjon, drift og tilgangen til kompetanse problemstillinger knyttet til omstilling på land. Store arealer skal utvikles, tilgangen av kompetanse skal sørges for og lokalsamfunn skal omstilles til en ny industri. Havvind krever derfor en tverrfaglig kompetanse både innenfor teknologi, næringsutvikling, økonomi, ressursforvaltning og mer generelle samfunnsutfordringer for å lykkes. UiA er i posisjon til å bidra bredt i dette tverrfaglige feltet og vi ser derfor frem til samarbeid om forskning og innovasjon i samskaping med de aktørene som vil etablere seg i regionen.

UiA er et samskapingsuniversitet. Det betyr at vi sammen med studenter, nærings- og arbeidsliv og samfunnet ellers skal skape i fellesskap. For UiA er det viktig å være med som en kunnskapsaktør i det grønne skiftet. Vi har sterke fagmiljøer på mekatronikk, fornybar energi, kunstig intelligens og automatisering for å nevne noe, men like viktig er kompetansen vi besitter på samfunnsvitenskap og økonomi. Vi må forstå sirkulærøkonomi, og forretnings- og innovasjonsmodeller, hvordan endringene i energipolitikken påvirker samfunnet, hvordan konsesjonsprosessene foregår og kan bli bedre- eller den lokale medbestemmelsen ivaretas. Slike ting har stor verdi, og er viktige momenter i det store bildet. Transformasjon og utbygging av hav- eller landområder er ikke enkelt eller rett frem, og for å kunne lykkes med det grønne skiftet må vi øke forståelsen og kunnskapen om de tingene som påvirker oss i det daglige.

I Fædrelandsvennen denne uken kunne vi lese at en stor aktør innen havvind etablerer seg i Kristiansand og samme uke ble grunnsteinen lagt ned for Morrow Batteries. Det er spennende tider for Agder, og synergieffektene av alt som skjer kan bli langt større enn noen av oss kanskje hadde sett for oss for bare få år siden. Men vi må være klare. Vi som universitet skal være tett på utviklingen, og i dialog med alle våre partnere har vi som mål å utvikle gode og relevante utdanningstilbud for den nye industrien og forskning- og innovasjon som kan bidra til en god omstilling for regionen.

Fremtidens kunnskap skaper vi sammen, vi har mye å bygge på og ønsker å være tett på den videre utviklingen.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.