Denne uken annonserte varaordføreren i Norges femte største by at han stiller seg i den lange køen av bystyremedlemmer som skifter parti denne perioden. Han skal ha kudos for å formelt sett forbli i sitt eget parti til perioden er over, men varaordførerens partibytte illustrerer likevel ett voksende problem i lokalpolitikken: Politikerne forholder seg ikke til mandatet velgerne ga dem.

Etter valget i 2019 hvor velgerne satte sammen et bystyre som har vært krevende å få flertall i, har det skjedd over 20 partibytter blant representantene. Enkeltrepresentanter har skiftet parti flere ganger, og det er skjedd voldsomme omrokkeringer i partigruppene: •Pensjonistpartiet fikk 1 representant av velgerne. Nå har partiet 5 bystyremedlemmer. •Demokratene fikk 10 representanter av velgerne. Nå har partiet 4 bystyremedlemmer. •Tverrpolitisk Folkeliste fikk 4 representanter av velgerne. Nå har partiet 3, og 2 av dem er på vei til å bytte de også. •Partiet De Kristne og Høyre har mistet ett mandat hver - KrF og Senterpartiet har fått ett og to hver. •Verken industripartiet eller «de uavhengige» fikk noe som helst mandat av velgerne, men begge har enten vært, eller er nå blitt, betydelige maktfaktorer i bystyret.

Alt dette har skjedd uten at velgerne har fått sagt sitt. Organet som skal speile velgernes vilje har altså gjennomgått store forandringer uten at velgerne nødvendigvis har villet det.

Da Høyre i mai fikk Respons Analyse til å måle «politiker-tilfredsheten» blant nesten 1000 velgere i Kristiansand, var resultatet slående: Nesten 50%, altså halvparten av velgerne, er misfornøyde eller svært misfornøyde med politikerne som styrer kommunen. Det er alvorlige tall.

Når vi spurte de misfornøyde hvorfor de svarte slik de gjorde, oppga det store flertallet «dårlig politisk styring/gjennomføringsevne» som årsaken. Det er enkle paralleller å trekke fra opplevd kaos blant velgerne til bystyrerepresentantenes hopping mellom ulike partier og grupperinger.

Vinterens debatt om det er kaos eller ikke i kristiansandspolitikken er egentlig irrelevant. Velgerne er tydelig misfornøyde, og tallenes tale er klar: Kun 13% er fornøyde med hvordan kommunen vår styres. Det er altså kun hver åttende velger som har troa på lokalpolitikerne sine. Det er et alarmerende tillitsnivå hele bystyret må ta innover seg.

Et enkelt sted å begynne er å holde seg til mandatet man er gitt av de som valgte deg. Hvis ikke kan de fjerne deg i neste omgang.