To uvirkelige øko-uker

Det har vært et par uvirkelige uker i norsk økonomi.

Publisert: Publisert:

Oljeprisen, her anskueliggjort med et bilde fra Valhall-feltet, er én av de samfunnsøkonomiske faktorene som er totalt i ulage.

Leder

  • Fædrelandsvennen
Du leser nå en leder. Den uttrykker Fædrelandsvennens mening. Avisens reportasjevirksomhet er uavhengig av hva som menes på lederplass. Du kan sende inn din mening på fvn.no/dinmening.

Oljeprisen, som er så viktig for både landet og landsdelen, stod i nesten 70 dollar per fat tidlig i januar. Nå svinger den rundt 27 dollar. Når det snart ikke er mer lagringskapasitet igjen for den voldsomme oljeflommen fra kamphanene Saudi-Arabia og Russland, varsler tunge fagmiljøer ti dollar fatet - en pris vi ikke har sett siden 1998. At verden går på lavgir grunnet koronakrisen, gjør selvsagt situasjonen enda verre. Lavere aktivitet reduserer behovet for bensin og diesel og store deler av verdens flyflåte står på bakken.

De valutakursene vi ser nå, er primært et uttrykk for at noe er riv, ruskende galt i verdensøkonomien

Natt til torsdag i forrige uke steg kursen på dollar og euro med grovt regnet én krone. Det er en voldsom bevegelse. Forklaringen skal være at en eller annen stor markedsaktør ble nødt til å selge kroner mens kun det asiatiske valutamarkedet var åpent, og der oppfattes norske kroner som så uinteressant at selgeren måtte kraftig ned i pris for å bli kvitt beholdningen sin. Slik fikk vi demonstrert hva det betyr å være en liten, oljedominert økonomi i en stor og for tiden kaotisk verden. Når euroen koster 12–13 kroner og dollaren 11–12 kroner, gir det ikke grunn til å juble for Norges eksportbedrifter. Ja, kraftig redusert pris på en ingeniør- eller operatørtime, regnet i euro eller dollar, kan fremstå som et konkurransefortrinn, men de valutakursene vi ser nå, er primært et uttrykk for at noe er riv, ruskende galt i verdensøkonomien. Det tjener heller ikke norsk eksportnæring.

Nå gjelder det å redde så mye som mulig av nærings- og arbeidsliv over kneika. Takk og pris har landet finansielle muskler til å sette inn kraftfulle tiltak utover de som allerede er varslet. Men den viktigste lærdommen, i den grad den lar seg trekke midt i denne økonomiske orkanen, er at Norge må få fart på omstillingen. Vi må utvikle nye, fremtidsrettede næringer som demper oljeavhengigheten. Ja visst er det en krevende oppgave, men vi lever i et land med en høyt utdannet befolkning. Vi er vant til å operere internasjonalt og flinke til å ta i bruk ny teknologi. Det skal være mulig.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Fædrelandsvennen mener
  2. Webview