Køene utenfor matutdelingene i Kristiansand blir stadig lenger. Som vi skrev på nyhetsplass tidligere denne uka er de nå rekordlange. Flere organisasjoner melder om et voldsomt trykk etter sommeren. Og onsdag satte en mor ord på hvor vanskelig det kan være å få endene til å møtes i hverdagen, selv om man har jobb. Hun er avhengig av den mathjelpen som ildsjeler i ulike frivillige organisasjoner står bak. Hennes historie er en illustrasjon på hvor mange mennesker som rammes av dyrtiden.

Dette skillet er et stort problem for det norske samfunnet

Ulike rapporter forteller det samme på nasjonalt nivå. Ifølge undersøkelsen «Dyrtid under oppseiling» fra Forbruksforskningsinstituttet Sifo sliter en av fem husholdninger «betydelig». Dette utgjør rundt 350.000 husholdninger, som strever med blant annet stadig høyere renter.

Den samme undersøkelsen viser også et stort skille i Norge. Rundt tre firedeler av alle nordmenn oppgir at de klarer seg «greit» eller «veldig greit».

Dette skillet er et stort problem for det norske samfunnet. Og det ble enda litt større med rentehevingen torsdag. Ikke bare ble styringsrenta hevet med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet også en ny, mulig heving i desember. Med andre ord inn mot jul.

Den stadig økende renta er også en stor utfordring for regjeringen. For et år siden begrunnet finansminister Trygve Slagsvold Vedum et svært stramt statsbudsjett med frykten for høyere rente. Men et halvt år senere pøste regjeringen på med rundt 50 nye milliarder i revidert nasjonalbudsjett.

Om et par uker legger regjeringen fram et nytt statsbudsjett. Der står Vedum og Co foran samme avveining som ved de to foregående budsjettene: Hvor mange statlige penger kan brukes blant annet på å lette hverdagen for folk flest i dyrtiden? Uten at det igjen øker faren for nye rentehevinger, eller at renten forblir høy lenger enn den ellers ville blitt?