Liste over forfatterne står i bunnen av teksten.

«Men har vi ikke mange nok kvinneorganisasjoner, kvinneforeninger, kvinnenettverk, store og små kvinnegrupper?» Vi mener svaret er nei.

Og hvorfor det? Jo, fordi vi ser og vet, at Agder fylke fortsatt er ett av fylkene i Norge som skårer dårligst på ulike likestillingsparametre. Vi er i divisjon med Østfold og Indre Finnmark. Det ønsker vi å endre på.

«Hvorfor gjør ikke kvinnebevegelsen noe mer aktivt med det?»

Vi er mange som ofte har fått spørsmål om for eksempel «Hvorfor gjør ikke kvinnebevegelsen mer for minoritetskvinnene i Kristiansand og Agder»? Svaret er at det ikke finnes noen «kvinnebevegelse», verken i Kristiansand, Agder eller nasjonalt. Det var annerledes på 70-, 80- og 90-tallet! Da mobiliserte kvinnene seg på kryss og tvers, uansett organisasjonstilhørighet. De kjempet sammen for blant annet likestillingsloven. Det gav resultater.

Vi er nå en gruppe kvinner som ønsker å samle flest mulig jenter/kvinner, kvinneorganisasjoner, kvinneforeninger, kvinnenettverk og alle mulige ulike kvinnegrupper i Kristiansand i et samarbeidende fellesskap, for nettopp å fremme og å få gjennomført viktige grep som resulterer i mer reell likestilling og likeverd. Derfor kaller vi oss «Kvinnegrepet», og vi skal samarbeide om de viktige, kvinnerelaterte sakene. Vi mener det trengs et samarbeid og en sterkere markering av viktige kvinnerelaterte utfordringer for å få fart på endringer i det daglige hverdagslivet. Grep som en gang for alltid viser at kvinner og menn er likeverdige. De fine visjonene, målsettingene og tiltakene er formulert mange ganger mange steder lokalt og nasjonalt; i taler, i samtaler, i politiske partiprogrammer, i lover og forskrifter. Men det blir ofte med de fine ordene.

Vi er i divisjon med Østfold og Indre Finnmark. Det ønsker vi å endre på.

Å bygge selvtillit for å øke troen på egne følelser, meninger og muligheter hos unge jenter/kvinner er ikke lett, men avgjørende viktig. Mange «krefter» motarbeider fortsatt utviklingsmulighetene hos sine nærmeste. Vi tror tilhørighet og støtte er viktig. Utdanning og arbeid, null-toleranse mot undertrykking, mishandling og vold, bedre samlivs- og seksualopplysning, kvinnehelse, kvinnesolidaritet og trygge, tilgjengelige aborter er alle viktige kvinnerelaterte utfordringer som Kvinnegrepet ønsker å ta tak i.

Den første saken vi setter søkelyset på er vold mot kvinner. Dette er et enormt problem. Og det har selvfølgelig med undertrykking og lite respekt for kvinner å gjøre. Flere menn må ta sitt ansvar alvorlig. Problemet er verdensomspennende. Noen nasjoner har større problemer enn andre, men alle land har en jobb å gjøre – også Norge. FN-dagen 25. november i år markerer kampen mot vold og drap av kvinner. Det «brenner» i Iran. Tusenvis av mennesker verden over har deltatt i protester mot myndighetene i Iran. «Kvinner, liv og frihet» er budskapet. Opprøret ble utløst etter at Mahsa Amini døde 22 år gammel i moralpolitiets varetekt. Hun hadde etter det pressen skriver, blitt tatt fordi hun ikke bar hijab på riktig måte. Spørsmålet nå er hva regimet i Iran gjør og hvor lenge trykket på innføring av menneskerettigheter i Iran varer.

Kvinnegrepet håper å kunne bruke ulike måter å få bevege gammeldagse holdninger på, som igjen vil føre til større respekt for jenter/kvinner generelt. Det er viktig å være bevisst på hva du sier og gjør – hele dagen hver eneste dag! Med denne presentasjonen inviterer vi alle som ønsker å delta i Kvinnegrepet, passivt eller aktivt, om å ta kontakt. Vi ønsker enkeltmedlemmer og kontaktpersoner fra kvinneorganisasjoner, kvinneforeninger, kvinnenettverk, store og små kvinnegrupper skal være med å ta et grep for mer likestilling og likeverd i Kristiansand. Vi tror byen trenger oss!

Randi Øverland, Bjørg Irene Samuelsen, Naja Amanda Lynge Møretrø, Lorena Jordana Delgadillo, Brita Fjermedal, Kaisa Hansen Suckow og Birgitte Kleivset, styremedlemmer i Kvinnegrepet.no

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.