5.2 prosent av alle unge egder i aldersgruppen 25-29 år er mottakere av uføretrygd. Til sammenligning ligger andelen på 1.4 prosent i Oslo. Landsgjennomsnittet er 3.6 prosent. Hvorfor er det slik? Det er en økende oppmerksomhet i samfunnet rundt de regionale variasjonene i utenforskap, og mange har prøvd å resonnere seg frem til hvorfor. Utenforskap er en kompleks utfordring som verken kan løses av én aktør eller med ett tiltak alene.

5.2 prosent av alle unge egder i aldersgruppen 25-29 år er mottakere av uføretrygd. Til sammenligning ligger andelen på 1.4 prosent i Oslo. Landsgjennomsnittet er 3.6 prosent. Hvorfor er det slik?

Innovasjonsprosjektet Ung support som er finansiert av Forskningsrådet og ledet av Agder fylkeskommune, søker å bidra med noen brikker i dette puslespillet. For tiden pågår det en rekke ulike satsinger i regionen som retter seg mot ulike aldersgrupper og utfordringer som er identifisert. Ung Support skal undersøke iverksettingen av et tiltak som gir tett individuell oppfølging av unge i videregående opplæring, etter modellene i Lindesneslosen og Venneslabrua. Målet er å øke gjennomføringen av videregående skole, og slik forebygge utenforskap – innenfor skolens rammer. Både vertskommuner og lokale NAV-kontor ser verdien av denne tilnærmingen, og bidrar med både stillinger og kompetanse inn i satsingen. Det gjør de fordi vi på tvers av forvaltningsnivåer tar et felles ansvar for ungdom som strever, og ser at vi sammen kan få mer ut av begrensede ressurser.

Dette er en annen vei å gå enn å delegere oppfølgingen av unge som faller utenfor til eksterne aktører. Den store forskjellen ligger i at fylkeskommunen, som til syvende og sist eier utfordringen med frafall, også er i førersetet for å finne løsningen. Forskningsinstituttet NORCE, som er partner i innovasjonsprosjektet, vil samle inn store mengder spørreskjema- og registerdata fra unge i Agder, og følge dem over flere år. Dette muliggjør finkornede analyser av ikke bare risikofaktorer for utenforskap, men hva som er forebyggende, og vil gi ny kunnskap både om hva som øker risiko for frafall og om effekten av tiltakene vi prøver ut for at flere skal gjennomføre videregående opplæring.

Oppslutningen om «arbeidslinja» som motoren i arbeidet for et inkluderende arbeidsliv står sterkt i Norge. Alle som kan stå i arbeid, bør stå i arbeid. Det handler både om samfunnsøkonomi og om individets livskvalitet.

Det siste tiåret har man i større grad også blitt opptatt av at deltakelse i arbeidslivet – eller manglende deltakelse – også er et folkehelsespørsmål. Det er en voksende anerkjennelse av at det å inneha meningsfulle roller, uansett diagnose, funksjonsnivå eller ferdigheter, har helsemessige gevinster i form av forbedret psykisk og fysisk helse. De som deltar i arbeidslivet har i mindre grad alkoholproblemer, og generelt bedre helseatferd. For unge er det helt essensielt at samfunnet legger til rette for deltakelse. Det er flere gode grunner til det.

For det første er det slik at unge som står utenfor skole og arbeidsliv, selv i en kort periode, har dårligere økonomiske utsikter enn sine jevnaldrende uten denne erfaringen. Dette kalles «arr»-effekten, fordi konsekvensene av utenforskapet ikke nødvendigvis er over selv om utenforskapet i seg selv er over. Enkelte unge betaler bokstavelig talt prisen resten av sitt liv.

For det andre får unge som blir stående utenfor skole og arbeidsliv svakere tilknytning til arbeidslivet også senere i livet. Ambisjonen om blanke ark og nye sjanser deles ikke av store deler av arbeidslivet, fordi risikoen ved å ansette unge med hull i CV’en oppfattes som for stor. Dette bekreftes av flere norske studier.

For det tredje er inngangsporten til det norske arbeidslivet formalisert kompetanse. Vi kan ikke slå oss til ro med at videregående skole «ikke er for alle» når vi vet hvor stor betydning fullføring av videregående har for norske ungdommer: Sammenlignet med sine jevnaldrende utenfor skole og arbeidsliv i resten av Europa, vil unge utenfor skole og arbeidsliv i Norge ha hele syv ganger høyere sannsynlighet for å ikke ha fullført videregående opplæring.

Ung Support vil samle og nyttiggjøre kunnskap om hvordan det står til med unge på Agder, og hvilken rolle man kan spille i å forebygge at så mange havner på utsiden. Det finnes ingen enkle løsninger på et så sammensatt problem – men prosjektet vil ta oss et stykke på veien.

Torsdag 5. januar arrangeres kickoff for prosjektet Ung Support på Clarion Hotel Tyholmen i Arendal.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.