Innen første kvartal er omme vil regjeringen utlyse konkurransen for de første områdene for storskala havvind i Norge. Sterke konsortier har funnet sammen og står klare. Det inkluderer Å Energi, som er et resultat av fusjonen mellom Agder Energi og Glitre Energi.

Sammen med den globale havvind-utvikleren Corio skal vi konkurrere om areal på Utsira Nord. For Sørlige Nordsjø II har vi også Vårgrønn på laget. Endelig skal den norske satsningen materialisere seg i en tid hvor Europa allerede har et betydelig forsprang og virkelig har satt opp farten.

Jarle Dyrdal. Foto: Å Energi

Må tørre å satse på lokalt innhold

Regjeringen har allerede satt en ambisjon om utlysning av 30 GW innen 2040 og et mål om at Norge skal ta 10 prosent markedsandel av det globale havvind-markedet innen 2030. Det neste som nå må gjøres er å skape et stort og attraktivt hjemmemarked. Det starter med å sette en nasjonal ambisjon for lokalt innhold. Ikke-diskrimineringsprinsippet betyr at det ikke er mulig å legge inn krav om lokalt innhold i havvindtildelingene. Det er derimot fullt mulig og fornuftig å legge det inn som en nasjonal ambisjon. Den kan for eksempel være 60 prosent innen 2050.

Det som trengs videre, er konkrete planer for hvordan Norge skal nå ambisjonene. Norge behøver en sektorplan for havvind med delmål frem mot 2040 og en tidsplan for tildeling av arealer og nettilknytning. Den beste måten å etablere en slik plan på er gjennom tett og forpliktende samarbeid mellom utviklere, leverandørindustrien og myndighetene. OEDS samarbeidsforum for havvind er en god start, men vi bør ha en mer omfattende plan og jobbe tettere med industrien. Her bør vi la oss inspirere av andre land som har lykkes før oss.

Storbritannia viser vei

Storbritannia har i dag et nasjonalt innhold på 48 prosent. Ambisjon er å nå 60 prosent innen 2030. Innen olje og gass klare Norge å øke norsk innhold fra 10 prosent til 60 prosent fra midten av 70-tallet til midten av 80-tallet, og har ligget der siden. Med dette som bakteppe, tror vi at norsk leverandørindustri kan ta opp mot 30 prosent andel av det norske markedet i 2030, og opp mot 60 prosent i 2050.

Forslaget om en sektorplan bygger på erfaringer fra land som har bygget havvind i årtier. Storbritannia har etablert jevnlige auksjonsrunder og en «Offshore Wind Sector Deal» som inkluderer målsettinger for nasjonalt innhold (60 prosent innen 2030) og en rekke samarbeidsarenaer for myndighetene og industrien.

GE, Vestas og andre har etablert virksomheter i den engelske byen Hull, som et resultat av et systematisk arbeid med å etablere Offshore Wind Accelerator-programmet. Det startet som et akademisk samarbeid med det lokale universitet og har vokst til et klyngemiljø der innovasjons- og teknologimiljøer jobber sammen med nasjonale og internasjonale aktører. Slik samarbeid kan vi få til også her hjemme.

Forutsetninger i Agder

Agderregionen har allerede en sterk og kompetent leverandørindustri som har bidratt til Norges løfteevne som industrinasjon, innen blant annet oljeservice, fornybar energi og metallvirksomhet. Mange av bransjene er preget av betydelig internasjonal konkurranse. På tross av et høyere kostnadsnivå enn mange andre, har man klart å bruke kompetanse og industrierfaring som en konkurransefordel. Forutsetningene er derfor til stede for å spille en sentral rolle i den kommende havvind-satsningen. Det kan potensielt bli over 6000 havvindrelaterte arbeidsplasser her innen 2050, ifølge en ringvirkningsanalyse utført av Thema Consulting.

Målet bør være at når vi ser tilbake på 2023, så var det året hvor vi virkelig gjorde alt vi kunne for å legge grunnlaget for Norges neste industrieventyr.

Med en sterk leverandørindustri, UiAs satsing på utdanning og forskning, og regionens mål om å etablere et nasjonalt kompetansesenter for havvind, har Agder forutsetningene til å få til det Storbritannia fikk til i Hull. Regionens kompetanse på materialer som for eksempel glassfiber, gjennom UiA, Fiberglass på Birkeland og UMOE Mandal i Lindesnes er et eksempel som til forveksling likner mye på utgangspunktet for det som utviklet seg til et havvindsenter i Storbritannina.

Fem anbefalinger til regjeringen

Med det som bakteppet kommer vi med fem anbefalinger til regjeringen for å styrke forutsetningene til den norske havvind-satsningen:

1. Sett en nasjonal ambisjon for lokalt innhold og følg opp med en handlingsplan for å oppfylle ambisjonen

2. Etabler et stort og attraktivt hjemmemarked

3. Etabler et tidsriktig veikart over havvind-utlysninger i Norge fra nå og fram til 30 GW-målet i 2040).

4. Etabler egnede rammevilkår for effektive og forutsigbare reguleringer.

5. Bruk insentiver for å utløse investeringer fra privat sektor

Målet bør være at når vi ser tilbake på 2023, så var det året hvor vi virkelig gjorde alt vi kunne for å legge grunnlaget for Norges neste industrieventyr. Også på Agder. Det bør vi og skal vi klare.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.