Nå ønsker Olav Thon Gruppen som eier av Sørlandssenteret å ha inn ny type virksomheter i senteret for å få butikken til å gå rundt. De mener at dagens regler er for strenge, og at det er en av årsakene til at de har ledige lokaler.

Det som er tilfelle, er at Sørlandssenteret er regulert som et kjøpesenter i vår felles regionale handelspark. Her har de relativt fritt kunne utvikle seg til landets 5. største kjøpesenter med gratis parkering og beliggenhet utenfor bomringen.

Fra 2008 og frem til i dag har omsetningen i varehandelen i Sørlandsparken med Sørlandssenteret i spissen mer eller mindre doblet seg. De siste 3 årene har vært svært gode år for omsetningen på senteret, med vekst på 8,6 prosent i 2020, 4,6 prosent i 2021 og 1,9 prosent i 2022. Vekst på veksten, der altså (kilde: Kvarud Analyse). Godt for Sørlandssenteret, og vi unner dem suksessen.

Så nei, det er ikke synd på Sørlandssenteret.

Næringslivet i Kvadraturen har i årevis måttet forholde seg til en rekke restriksjoner og konkurransevridende begrensninger. Blant annet bomring. Nå kommer det også ny bom ved gamle Lundsbrua. Det er lenge siden det var mulig å finne en gratis parkeringsplass i byen. Kvadraturen har de strengeste retningslinjene for parkering i kommunen (og fylket). I den nye arealplanen for kommunen og ny regionalplan for bolig, areal og transport i Kristiansandsregionen ligger det ute forslag om å gjøre reglene enda strengere enn dagens.

I Kvadraturen er det en rekke av reguleringsplaner som legger sterke føringer på utviklingen. Det er egne regler for høyde, utnyttelsesgrad, arkitektur og vern som kun gjelder i bysentrum. Det er heller ikke fritt frem å etablere seg hvor du vil med hva du vil. Her må det tas særlig hensyn til hva bygget og området er godkjent for. Naboer, trafikk og støy betyr også mye i forhold til hva du får lov til å gjøre. I byen er det egne regler for skilting og dekor. Det er egne regler for hva du har lov til å bruke fortau og gaterom til. Som næringsdrivende må du være forberedt på at gata du driver virksomhet i «plutselig» blir omregulert til annet formål enn da du etablerte deg.

Alt dette forholder vi oss til i byen. Er det rart vi synes det er litt ironisk at Sørlandssenteret opplever seg urettferdig behandlet?

Alt dette forholder vi oss til i byen. Er det rart vi synes det er litt ironisk at Sørlandssenteret opplever seg urettferdig behandlet?

Det er i dag i overkant av 19.000 personer som jobber i Kvadraturen. En stor andel av disse jobber i virksomheter knyttet til handel, tjenesteyting, servering og opplevelse.

Historisk sett har kjøpesentrene vunnet over byene. Byene har hatt begrenset mulighet til å møte markedskraften de store handelsfabrikkene utenfor bysentrum representerer. I byen er eierskapet fragmentert og delt, og det er som nevnt en rekke begrensninger og rammebetingelser som gjelder særskilt for sentrum.

Det er nå byens politikere må tørre å faktisk drive bypolitikk.

Når det er sagt, så er det få byer i Norge som har like forutseende politikere som Kristiansand når det gjelder å fatte vedtak som sikrer en god utvikling av bysentrum. På tross av at etableringen av Sørlandssenteret har medført at kommunen i dag har større omsetning i varehandelen i handelsparken enn i bysentrum, blir Kristiansand trukket frem som et foregangseksempel på god byutvikling. Da vises det blant annet til den tydelige og klare funksjonsdelingen man har mellom bysentrum og Sørlandsparken – og hva man har tillatt av etableringer i kjøpesenteret. Endrer man nå på dette (slik Sørlandssenteret og Olav Thon ønsker), gir det grønt lys for å tilby lokaler til virksomheter (for eksempel innen kultur, tjeneste, underholdning, opplevelse) som vi sett i et større byutviklingsperspektiv er bedre tjent med at lokaliseres i sentrum eller i bydelene.

Det er nå byens politikere må tørre å faktisk drive bypolitikk. En helthetlig ønsket utvikling av kommunen må veie tyngre enn eierinteressene til en enkelt eiendomsaktør. Et levende og attraktivt bysentrum kommer ikke av seg selv. Det er resultat av politikk.