Vi har akkurat markert ettårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Ifølge rapporter fra FN er det kvinnene som rammes hardest i krig og konflikt.

Seksuelle overgrep er et ulovlig, men dessverre utbredt våpen – og kvinner er særlig utsatt. Mørketallene er antakeligvis store. Som vi har sett i Ukraina, flykter kvinner ofte alene og får ansvaret for barna mens mennene blir igjen. De har ofte mistet nettverket sitt, familie, naboer og venner. Derfor blir de mer sårbare for overgrep, tvangsprostitusjon og menneskehandel. Noen av dem har kommet til oss i Norge og skal starte et nytt liv her. Det er vårt felles ansvar å ta dem godt imot og gi dem tryggheten tilbake.

Det er også andre kvinner i Norge som trenger å få tryggheten tilbake. Seks år etter at Metoo-bevegelsen tok av, er problemene knyttet til seksuell trakassering av kvinner fortsatt ikke løst. Varslersakene om voldtekt og seksuell trakassering i Forsvaret har fått stor oppmerksomhet – heldigvis. Modige kvinner står fram og forteller om overgrep, langvarig trakassering, utfrysing og seksuell objektivisering av sin person. En del sitter igjen med traumer og ødelagte karrierer, mens overgriperne i stor grad går fri. Forsvarets håndtering fram til nå har vært altfor dårlig, og ofrene har båret byrden. Det er nesten ikke til å fatte at det skjer i vår tid.

I kjølvannet av varslersakene har det pågått en del flikking med ord. Er det en ukultur, flere ukulturer eller «bare» et kulturelt problem? Det er, i det store og hele, underordnet. Seksuell trakassering og overgrep er ulovlig, punktum. Og det er særlig alvorlig at det skjer i Forsvaret. Noen peker på Forsvarets «maskuline kultur». Det er på ingen måte en unnskyldning for å utøve kriminalitet overfor kvinner. De fleste menn vil nok også betakke seg for å bli satt i samme bås som de som trakasserer og forgriper seg på kvinner..

Førstegangstjenesten er en plikt for både gutter og jenter. Vi sender ungdommene våre i Forsvaret fordi vi stoler på at det gir oss alle større trygghet. De skal beskytte oss alle – i verste fall i krig. Seksuelle overgrep er en krigsforbrytelse. Hvor godt rustet er vi egentlig når dette er så utbredt innad i Forsvaret – i fredstid? Når 63 prosent av kvinner under 30 år i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering, er det et svik mot dem som bruker år av livet sitt på vårt felles beste.

Når 63 prosent av kvinner under 30 år i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering, er det et svik mot dem som bruker år av livet sitt på vårt felles beste.

Forsvarets manglende oppfølging og reaksjon overfor de som begår slike lovbrudd mot kvinner, er som sagt urovekkende. Enkelte ganger har voldtekter ikke blitt anmeldt til politiet. I andre tilfeller har unge menn sluppet sanksjoner fordi de har rukket å dimittere før militærpolitet har konkludert i etterforskningen. Enkelte butikker har plakater der det står: alle tyverier anmeldes. En slik plakat burde stå på alle brakkerom i forsvaret: seksuell trakassering og overgrep vil bli anmeldt og få konsekvenser.

I februar ble det klart at Forsvarssjefen skal ta nye grep. Det er nødvendig og avgjørende for å hindre trakassering og overgrep i framtida. Det haster. All statistikk viser at dette ikke er enkelthendelser, men systematisk. Nå er det behov for omfattende forebyggende tiltak, en helt ny og mer respektfull måte å ivareta varslere på og reelle sanksjoner for de som trakasserer og forgriper seg på kvinner i Forsvaret.

Men kanskje er det heller ikke bare Forsvaret som har et problem. Sist tirsdag ble rapporten «Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen» lagt frem av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Den viser at én av fem norske kvinner har blitt voldtatt, og at én av ti har blitt utsatt for alvorlig partnervold. Disse tallene burde sende sjokkbølger gjennom samfunnet.

Tilstanden i Forsvaret er bare ett av flere symptomer på hvor dårlig det står til med samfunnet vårt som helhet på dette området.

Denne kvinnedagen er det ekstra viktig å stå opp for kvinnene som har mistet tryggheten sin – her hjemme, i Europa og i verden. Norge må rydde opp i egne rekker og gå foran for å tale kvinners sak når krisene rammer der ute. Vi er politikere fra fire ulike partier og uenige om mye. Men dette står vi sammen om. Vi skal ikke tie.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.