Denne høsten vil få mange til å tenke nytt. Vi står overfor svært høye strømpriser, stigende inflasjon og økende renter. Da kan det være fint å se nærmere på alternative boformer, og en av disse er mikrohus. Det defineres som hus med boareal på mindre enn 30 m2.

Slike boenheter kan gjøre mye for byutviklingen, enten de er som små leiligheter eller mer eller mindre frittstående hus. I Kasernen i Kvadraturen er det 60 små enheter (20-30 m2). Da dette ble solgt ut i 2015, var det ingen som ville ha noen av de 100 P-plassene i kjelleren. Sentrumsnært og smått tiltrekker seg innbyggere uten bil. Tenk på hva dette har å si for byutviklingen?

Lars Verket. Foto: Arkivfoto

I Oslo har de «kronisk» boligmangel, men der er det regler for at leiligheter ikke kan være under 35 m2. I en debatt kalte en representant for Ap mindre leiligheter enn 35 m2 for «bøttekott». Jeg tror bøttekott har kommet for å bli, og handler ikke dette nettopp om å dele sentrumsnær tilgjengelighet med flere? I stedet for å stadig ødelegge bynær natur, så er fortetting løsningen.

Alt vi gjør i disse dager skal måles opp mot bærekraftsmålene. Mikrohus er rene kinderegget i denne sammenheng:

Sosial bærekraft: I små enheter er det et større incentiv for å komme seg ut. Bruke kulturliv og restauranter, sikre det lokale næringslivet, engasjere seg i organisasjonsliv, bedrive friluftsliv og politikk. Det er lettere å kjenne etter hvordan en har det (livskvalitet), og ikke bare hva en har (størrelse på huset og andre eiendeler). Etterspørsel etter fellesarealer øker, og det kan føre til sterkere fellesskapsfølelse og mindre ensomhet.

Økologisk bærekraft: Et hus på 30 m2 krever naturlig nok mye mindre ressurser enn et hus på 200-400 m2. Energiforbruket vil også bli betraktelig lavere. Vann og avløp er det forskjellige ordninger med i disse husene, men det er ikke vanskelig å se for seg at det blir mindre utslipp totalt av dette også. I fremtiden vil vi også måtte jobbe mye hardere for arealnøytralitet, og da er mindre enheter (både hus og leiligheter) en nødvendighet.

Økonomisk bærekraft: I Norge har det i en årrekke vært svært lukrativt å eie egen bolig, og rentene har vært lave. Nå stiger rentene, og skattleggingen kommer til å bli endret. Det gjør at mange vil se seg om etter nye måter å bo på. Kjenner du på bekymring for neste avdrag på lånet, eller om du får solgt med gevinst? Da kan mikrohus være noe du vil kikke nærmere på ved neste korsvei.

Jeg tror små enheter gir oss en mer levende by. I den anledning har jeg lyst til å lansere en helt ny variabel: Kjøpekraft pr. kvadratmeter boareal. Høy kjøpekraft er bra for det lokale næringslivet (restauranter, lokalproduserte varer, kultur osv.). Se for deg at du tjener 500.000 og bor på 20 m2. For å ha tilsvarende kjøpekraft pr. kvadratmeter boareal i et hus eller leilighet på 200 m2 må du tjene hele 5 millioner! Min hypotese er da at forbruket blir ganske annerledes, og ikke har så lokal sprengkraft. (Høy kjøpekraft har miljømessige sider, men hva som er NOK får bli tema i en annen kronikk.)

I skrivende stund er det mange juridiske og forvaltningsmessige utfordringer med mikrohus. Men, Kristiansand har et fantastisk område som heter Roligheden. Dette brukes av Dyreparken til camping (30.4-23.9 i år), og ut over denne perioden fungerer området som friområde. Her er det plass til mange mikrohus i idylliske omgivelser, og både toalett/dusj og strøm finnes på området. En kan til og med se for seg at det er en vinn-vinn ved at Dyreparken kan leie noen av enhetene i sin høysesong. Denne sesongen har Dyreparken hatt 24 podhytter og 10 konglehytter på området, og disse er en slags mikrohus for kortere opphold.

Friområdet er godt besøkt, og vil kunne fungere som et utstillingsvindu for nye og grønne løsninger. Her kan studenter bo i små enheter mens de studerer, og produsenter kan vise frem/leie ut sine modeller. Så lenge de står på hjul er det juridiske enklere, og spesielt når de ikke skal stå i årevis, men må flyttes jevnlig.

For å få en leiekontrakt med kommunen kan en se for seg at det må foreligge informasjon i tekst og bilder til en webside som kan nås med en QR-kode som er synlig på mikrohuset. Teknisk er det også mulig å ha «live» strømavlesning og totalt forbruk. En kan til og med se for seg en rangering av alle boenhetene etter strømforbruk (eller andre kriterier). Til slutt: Her må det selvfølgelig være åpne hus et par ganger hver sesong!

Jeg tror dette ville være et godt tilskudd til en mer levende by! Kanskje kan dette til og med føre til gründervirksomheter både når det gjelder produksjon, og nye idéer rundt denne måten å bo på.

Les også: «Containerbydelen Værekraft».

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.