Vi forstår at strømpris, skatt og vannkraft engasjerer – og til dels frustrerer. For å få lavere strømpriser og nå klimamålene, trenger vi mer fornybar energi. Vårt samfunnsansvar er å bidra til en verden som drives av ren energi. Det er det vi jobber for hver dag og byggingen av Fennefoss kraftverk er et eksempel på vårt bidrag.

I etterkant av Fennefoss-åpningen har vi ønsket debatten om hvordan skatt påvirker ny kraftutbygging velkommen. Som et offentlig eid kraftselskap vet vi at nøkkelen for å produsere mer fornybar energi ligger i dialogen med lokalsamfunn, eierkommuner, grunneiere og næringsliv. Samtidig har vi et behov for å rydde opp i argumenter og sammenhenger som er presentert i ulike debatt- og leserinnlegg i regionale medier.

Å Energi er eid av kommunene i Agder og Buskerud og Statkraft, og våre offentlige eiere har bestemt at vi skal drive forretningsmessig.

Jan Erik Eldor er konserndirektør for vannkraft i Å Energi. Foto: Å Energi

Det betyr to ting. For det første: Alt vi skaper av verdi og overskudd går tilbake til fellesskapet og den helt nødvendige grønne omstillingen. Det kommer i form av skatter og avgifter til stat og kommuner, utbytte til våre eierkommuner eller til investeringer og utbygging av ny fornybar energi.

For det andre: Eiernes krav om at vi skal drive forretningsmessig betyr at vi kun gjennomfører prosjekter som er økonomisk lønnsomme for selskapet. Ulønnsomme prosjekter gir mindre overskudd til våre eiere. Det betyr mindre penger til finansiering av viktige kommunale oppgaver og lokal utvikling.

Eiernes krav om at vi skal drive forretningsmessig betyr at vi kun gjennomfører prosjekter som er økonomisk lønnsomme for selskapet.

Nye Fennefoss kraftverk viser hvordan dagens skattepolitikk påvirker hvor mye kraft vi bygger ut og produserer. Alle kraftstasjoner med installert effekt fra 10 megawatt (MW) og oppover, får en grunnrenteskatt på 45 prosent i tillegg til vanlig selskapsskatt på 22 prosent, og en rekke særskatter som kun gjelder kraftbransjen. Kraftverk med installert effekt på opptil 9,9 MW ilegges ikke grunnrenteskatt.

I et vannkraftverk er installert effekt, som oppgis i megawatt (MW), den maksimale ytelsen til turbinene eller generatorene i kraftverket.

Fennefoss kraftverk har 9,5 MW installert effekt og produserer fornybar strøm til om lag 3000 boliger. Det hadde vært teknisk mulig å bygge Fennefoss med en installert effekt på maksimalt 12,5 MW.

Hvis vi hadde bygd Fennefoss med maksimal effekt ville det gitt et større naturinngrep. Videre ville det kun gitt strøm til 130 ekstra boliger, mens skatten ville økt med nesten 300 prosent. En oppgradering til maksimal effekt ville altså gitt en svært beskjeden produksjonsøkning, mens utbyggingskostnadene ville økt med ca. 20-30 mill. kr. Denne marginale investeringen var ikke lønnsom.

På grunn av de økte skattene på vannkraft som regjeringen innførte i fjor, fikk Å Energi i første halvår i år et lavere resultat etter skatt til tross for et høyere driftsresultat. Over 74 prosent av konsernets resultat før skatt i første halvår 2023 går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt, grunnrenteskatt og høyprisavgift. Med samme skatte- og avgiftsnivå som i 2022 ville resultatet i første halvår vært omtrent 640 mill. kr høyere, noe som vil si to nye kraftverk omtrent på størrelse med Fennefoss. Det tilsvarer strøm til ytterligere 6000 boliger.

Dette viser at dagens skattepolitikk hindrer utbygging og produksjon av mer fornybar energi.

Dette viser at dagens skattepolitikk hindrer utbygging og produksjon av mer fornybar energi.

Når EU ber medlemslandene om å fjerne de ekstraordinære skattene for kraftbransjen som ble innført i 2022, mener vi det er klokt å følge etter. For selv om staten skal og må skattlegge oss, hindres vi i dag av et skatteregime vi mener er uklokt. Derfor ønsker vi en innretning som gjør flere vannkraftutbygginger lønnsomme både for utbyggerne og staten. Regjeringen bør begynne med å tilbakeføre skattenivået slik det var før energikrisen, inkludert å fjerne høyprisavgiften.

Det vil være bra for klimaet, for strømforbrukerne og for eierkommunene våre.