Dersom REC Solar bukker under, vil det være et hardt slag for norsk teknologi og innovasjon som trengs i det grønne skiftet. Når viten, produksjon og erfaring forsvinner, tar det år å bygge opp igjen.

Miljøpartiet de Grønne har lenge vært oppmerksomme på dette viktige arbeidet. 26. oktober i år stilte MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson spørsmål til Arbeiderpartiets næringsminister Jan Christian Vestre om regjeringen vil ta ansvar for å redde REC Solar gjennom strømstøtte eller andre bevilgninger. Grønt industriløft skal ifølge regjeringen ha som mål «å gjøre Norge til en grønn industri- og energigigant basert på våre naturressurser, kunnskapsmiljøer, industrielle kompetanse og historiske fortrinn. Dette skal også inkludere prosessindustrien som leverer byggesteiner for det grønne skiftet og til utbygging av solkraft.» Det var lite å spore av denne målsettingen i svaret fra ministeren.

REC er en hjørnesteinsbedrift i ordets moderne forstand. EU har nettopp lansert RepowerEU, en plan for å avslutte medlemslandenes avhengighet av russisk olje og gass før 2030 og gjøre Europas energiforsyning fornybar, som svar på Russlands invasjon av Ukraina. Planen inneholder blant annet påbud om solceller på alle nye boligtak. EU ønsker at solcellene produseres i Europa. Gjennom REC Solar kan Norge være med på å oppfylle REpowerEUs målsetting, og fortsatt være en driver for miljø- og klimavennlig teknologi. I dagens situasjon, med ekstreme strømpriser som følge av Putins brutale angrep på Ukraina og – indirekte – vårt demokratiske samfunn, kreves politisk vilje og framsynthet.

Det mangler ikke på internasjonale og europeiske føringer. Vår egen Jens Stoltenberg understreket på pressekonferanse 25.11 før NATOs utenriksministre møttes i Bukarest, det strategisk ukloke i å la kritisk infrastruktur være kontrollert av et Kina som stadig militariseres. Hverken Norge eller NATO er i konflikt med Kina, men invasjonen av Ukraina har vist oss sårbarheten i våre forsyningskjeder.

Norge er et av få land i Europa der noe produksjon av solceller fortsatt finner sted. REC Solar er eneste produsent av solcellerent silisium. Dette er teknologi som i verdensmålestokk er kortreist, og som er sertifisert på miljø og etisk arbeidsliv. REC Solar i Norge bruker 85 prosent mindre energi per produsert kilo silisium enn standard fremstilling i Kina. Dette vil i praksis si en CO2-reduksjon på over 1,1 millioner tonn per år. Skal vi la denne besparelsen gå tapt?

REC har opplevd økonomisk turbulens tidligere. Det koster å gå foran. Argumentasjonen som brukes fra regjerings- og annet hold om at dette er en moden bedrift, faller på egen urimelighet: REC Solar kan i praksis anses som en oppstartvirksomhet som leverer banebrytende løsninger i et til nå umodent marked. Det er derfor forstemmende om de mangler støtte nettopp nå som solenergisatsningen skyter fart, og regjeringen, EU og NATO etterlyser norsk og europeisk produksjon av nøkkelkomponenter og -teknologi.

Ifølge SINTEF-forsker Gaute Stokkan er eksportverdien av silisiumwafere tilsvarende Europas solkraftmål for 2030 – 100 gigawatt – 115 milliarder kroner årlig. Vi har ingen garanti for at det er Norge eller REC Solar som får hele dette markedet. Men dersom vi vil være med i konkurranse om en bit av kaken, er det verdt å gi REC Solar strømstøtte i form av bærekraftig fastprisavtale. Samtidig bidrar vi til et reelt grønt skifte. Stokkan påpeker videre at bedriften på sikt høyst sannsynlig kan få hjelp som ledd i det EU kaller Important Project of Common European Interest, IPCEI. Dette er en langsiktig løsning, som krever at Næringsdepartementet engasjerer seg. Hvor er engasjementet, Vestre?

Dersom vi vil være med i konkurranse om en bit av kaken, er det verdt å gi REC Solar strømstøtte i form av bærekraftig fastprisavtale.

Selve definisjonen på det grønne skiftet er å bruke inntekter fra produksjon av fossile brensler til å støtte opp om morgendagens klima- og miljøvennlige industri. Som for eksempel å sikre REC Solar en strømavtale med bærekraftig fastpris. CO2-fotavtrykket til REC Solar er 95 prosent lavere ved å produsere i Norge enn utenfor Europa, dit produksjonen høyst sannsynlig bli flyttet hvis REC i Norge forsvinner – mens andre land i Europa enn Norge tar ledelsen og bidrar til EUs ambisiøse mål.

Miljøpartiet de Grønne ivrer for norsk, bærekraftig produksjon av teknologi som bidrar til en god og sikker fremtid. De høye strømprisene rammer mange virksomheter, men få er så åpenbart viktige som bidrag til et grønt og energiuavhengig Norge og Europa som REC Solar. Vi ber regjeringen sikre at solen fortsatt kan skinne på REC Solar – et grønt, fremtidsrettet og strategisk viktig industrieventyr i Kristiansand.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.