På Sørlandet et sted: En fotobutikk vil begynne å selge brukte rammer, i tillegg til de fabrikknye bilderammene de har solgt i alle år. Dette krever søknad til politiet om brukthandelbevilling. Søknaden tar seks måneder å behandle.

På Vestlandet et sted: En klesbutikk vil begynne å selge brukt barnetøy. Politiet krever at brukthandellovens bestemmelse om 14 dagers oppbevaringstid etterleves til punkt og prikke. Brukt barnetøy som butikken får inn må derfor tildekkes og ta opp plass i 14 dager før det kan selges.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. Foto: Kjetil Reite

På Østlandet et sted: En sykkelreparatør tar imot brukte sykler folk vil kvitte seg med, og bruker vintermånedene på å mekke sammen nye sykler av brukbare rammer og deler. Han har ikke søkt om tillatelse fra politiet til å selge brukte sykler. Virksomheten er dermed kriminell.

Bruktsalg er bra

Ved å kjøpe brukte ting holder vi ressurser i omløp, og bidrar til mindre søppel. Det er åpenbart mer miljøvennlig å selge og kjøpe brukte ting enn nye ting.

Å selge brukte ting er spesielt bra for virksomheter som har verksted, fordi man da kan få en jevnere arbeidsmengde utover året. De fleste verksteder har stillere perioder, og da er det bra å kunne bruke fagfolk til å reparere for eksempler sykler, som kan selges når våren kommer.

Hvis vareprodusentene selger brukte ting, ser de hvilke deler som slites mest, og hvordan tingene kan gjøres mer reparer-bare. Derfor er det positivt at produsenter som Bergans (turutstyr) og Nudie (jeans) selger egne merkevarer brukt. På den måten har de interesse av at varene har lang levetid og er verd å reparere på. Dette bidrar til mindre søppel i det lange løp.

Bruktsalg er vanskelig

Samtidig er bruktsalg mer komplisert enn å bare selge nye ting. Det er enklere å bestille 50 nye sykler fra en leverandør, enn å ta imot en og en sykkel fra 50 personer som vil kvitte seg med sin gamle doning. Ofte kan nye varer i originalemballasje selges med en gang. Brukte varer må vaskes og repareres først. Dette krever plass, utstyr og fagfolk, og dette bidrar til at miljøvennlig bruktsalg er mer krevende og mindre lønnsomt enn nysalg.

Netthandel favoriserer nysalg

Internett har gjort det enklere for privatpersoner å selge brukte ting, gjennom blant annet Finn.no, Tise.no, Pinsj.no og ulike grupper på Facebook. Samtidig har overgangen til netthandel gjort det enda vanskeligere for bruktbutikkene å konkurrere med butikkene som selger nye varer. Han som selger 50 like, nye sykler kan legge ut ett bilde og én beskrivende varetekst i nettbutikken. Hun som vil selge 50 brukte sykler må ta opptil 50 bilder og skrive 50 unike varebeskrivelser. Dette tar veldig mye mer tid.

Fretex Arkivet selger brukte klær på nett, men dette funker bare for spesielle skatter som kan selges brukt til en høy pris. Hvitevare-reparatøren Elektrotec på Askøy utenfor Bergen har laget et effektivt system for å selge brukte vaskemaskiner og kjøleskap med to års garanti gjennom Finn.no. Dessverre er dette unntak. Generelt sett er det sånn at netthandel er en konkurransemessig fordel for butikkene som selger fabrikknye varer.

Ingen hjelp å få

Så da gjør kanskje myndighetene noe for å hjelpe de miljøvennlige brukthandlerne? Kanskje det er noen støtteordninger eller innovasjonsmidler å få, eller et Opplysningskontor for brukte varer? Nix, nei og nada. Derimot har Norge en lov som gjør det vanskeligere å selge brukte varer enn nye varer. Brukthandelloven fra 1999 ble laget for å gjøre det enklere for politiet å avdekke salg av stjålne varer, spesielt stjålne og ulovlig innførte kunstverk og antikviteter. Dessverre fungerer denne loven i dag som et alvorlig hinder for å få fart på omsetningen av brukte bukser og vaskemaskiner.

Dessverre fungerer denne loven i dag som et alvorlig hinder for å få fart på omsetningen av brukte bukser og vaskemaskiner.

Regjeringen til Erna Solberg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sendte ut et forslag om å oppheve brukthandelloven i 2019. Etter protester fra politiet turte ikke Høyre å fremme forslag for Stortinget om å oppheve loven. Dette innrømmet Røe Isaksen åpent på brukt-arrangementet i regi av Finn.no på Arendalsuka i 2022.

Brukthandelloven må begrenses

Næringsminister Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet har lovet at noe snart skal bli gjort. Jeg tror det trengs mye press for å få en framtidsretta brukthandellov. En enkel løsning kunne være å endre brukthandelloven slik at den gjelder biler, verdisaker og kunstverk. Salg av alle andre brukte ting er mer enn nok regulert gjennom alle lovene som hele næringslivet må følge.

Og neste gang du lurer på hvorfor det er dyrt og tungvint å kjøpe brukte og reparerte varer, mens nettbutikkene pøser ut store mengder nye varer som raskt blir til søppel, så tenk på at det er politikk, altså. Noen har laget lover og regler som gjør det enklere å være miljøsvin enn å være miljøvennlig.