Da Helsepersonellkommisjonen la frem sin rapport 2. februar, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe at vi må ha campuser der det trengs mest. Underforstått: Vi må utdanne helsepersonell, inkludert leger, der behovet er størst. Stadig flere innbyggere i Norge mangler fastlege. Også til sykehus er det vanskelig å rekruttere leger, og særlig legespesialister. Ofte tenker vi på Nord-Norge når vi snakker om legemangel, men dette gjelder hele landet. Lokalavisene Fædrelandsvennen og Agderposten har stadig artikler om fastlegekrisen på Sørlandet.

Det bidrar også til rekruttering av leger der det trengs mest.

Universitetet i Oslo og Sørlandet sykehus HF utdanner sammen leger og bidrar dermed til rekruttering av leger til regionen. Vi oppretter medisincampus der Ola Borten Moe har etterlyst den. Vi gleder oss til å ønske de første medisinstudentene velkommen til UiO Campus sør fra høsten 2023. De første studentene kommer allerede i august i år. Når vi trapper opp, er planen at til sammen 40 medisinstudenter vil ta fjerde og femte studieår ved UiO Campus sør.

Vi gleder oss til å ønske de første medisinstudentene velkommen til UiO Campus sør fra høsten 2023.

Erfaring fra andre desentrale medisinutdanninger viser at de nyutdannede legene ofte blir der de har tatt utdanning. Det gjelder både i sykehus og i kommunene. Sammen med kommunene på Agder etablerer vi nå et svært godt utdanningstilbud ved UiO Campus sør.

Ved Universitetet i Oslo ønsker vi også å starte arbeid med å planlegge en campus i Innlandet.

Skal vi få fullt utbytte av desentralisert utdanning av leger, er det ikke bare viktig hvor, men også hvor mange leger som utdannes.

Statsråden har opprettet 45 nye studieplasser i medisin de siste to årene, alle ved UiT – Norges arktiske universitet. Dette er et stort løft for Nord-Norge, men byr også på utfordringer for gjennomføring av særlig klinisk undervisning i studiet.

På Universitetet i Oslo kan vi utdanne 200 flere leger i året enn det vi gjør i dag, og UiO Campus sør er viktig for å få til dette fordi:

  • Universitetet i Oslo samarbeider tett med de to universitetssykehusene i Oslo og Akershus om undervisning og praksis, og nå også med Sørlandet sykehus. Også ved de andre sykehusene på Sør- og Østlandet har medisinstudenter fra Oslo praksis. Her er det mye uutnyttet kapasitet til å drive legeutdanning.

  • Universitetet i Oslo har det største akademiske miljøet for leger i Norge med over 200 nye doktorgrader i medisin hvert år. Mange av disse jobber på sykehus eller i allmennpraksis i regionen, for eksempel på Sørlandet sykehus, og ønsker etter endt doktorgrad å bidra til å utdanne fremtidige kolleger.

Ved Universitetet i Oslo og Sørlandet sykehus HF ønsker vi å bruke våre dyktige fagmiljø for å utdanne flere leger enn vi gjør i dag – vi vet det blir behov for hver eneste en.

Vi ønsker de ti første studentene som starter på UiO Campus sør masse lykke til, og gleder oss til å fortsette samarbeidet om å utdanne leger.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.