Sykehusene får i forslag til statsbudsjett for 2023 ikke kompensert for store tilleggsutgifter som følge av prisstigning, lønnsøkninger og høye energipriser. Sørlandet sykehus HF har et samlet utfordringsbilde på 300 millioner kroner. De som leser nasjonale medier, ser at dette er situasjonen for alle foretak i landet. Foretakene samlet ender i 2022 opp med 1,7 milliarder i negativt budsjettavvik (Dagens Medisin 5/10-22). Det er betydelige utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig med helsepersonell. Store innsparingstiltak gjennomføres over det ganske land.

I en slik situasjon ville det vært flott om alle politikere sto sammen om å kjempe for løsninger som vil gi bærekraftige helsetjenester fremover. I stedet velger bystyrerepresentantene Inger Brokka de Reuter (SV) og Benedikte Nilsen Glommen (H) i helsekomiteen i Arendal bystyre å dra frem skytset mot oss som er satt til å styre Sørlandet sykehus med de rammer og føringer som er gitt oss av politikerne.

Vi registrerer at representantene etterlyser informasjon fra sykehuset. Tar de to politikerne da initiativ til dialog? Nei, de fremmer mistillit til styret gjennom mediene. De mener at Sørlandet sykehus ikke prioriterer sykehusene i Arendal og Flekkefjord. De tar med seg Flekkefjord, selv om ordføreren i Flekkefjord uttaler seg med helt andre ord. Flekkefjord kommune gikk i dialog med sykehusledelsen da de var usikre på prosessene. Sykehusdirektøren og klinikkdirektøren ble invitert i møte med formannskapet. Flekkefjord-ordføreren sier til Fædrelandsvennen at han personlig er usikker på om mistillit er riktig medisin, og: «Vi er bekymret for sykehuset vårt og hadde mange spørsmål, men jeg opplever at disse ble besvart. Det er en krevende situasjon for sykehusledelsen, og jeg tror de gjør det de kan for å få tak i helsepersonell» (FVN 11.11.22). Og de to Arendals-politikerne? De sier «det er ikke lenger noen vits i dialog».

Vi registrerer at representantene etterlyser informasjon fra sykehuset. Tar de to politikerne da initiativ til dialog? Nei, de fremmer mistillit til styret gjennom mediene.

Sykehusledelsen og kommuneledelsene i Agder samarbeider strukturert på mange nivåer i det som heter Helsefellesskapet. Administrerende direktør Nina Mevold har nå også inviterer til en politisk referansegruppe. I en tid der både kommuner og helseforetak opplever presset økonomi og merker utfordringer med å rekruttere nødvendig helsekompetanse, trenger vi mer og ikke mindre samarbeid mellom kommunene og sykehus om felles helsetjenester til innbyggerne og evne til å se tilbudet under ett. Det er synd at fremtredende folkevalgte representanter spiller opp til en debattform og et samarbeidsklima som ikke vil gagne befolkningen i det lange løp. At man i tillegg spiller Arendal og Flekkefjord ut mot Kristiansand, betyr at vi er tilbake til tider der vi satt på hver vår tue og ikke klarte å se helheten i de tjenestene vi skal yte til befolkningen. Det er en oppskrift som er lite konstruktiv, og som ikke løser morgendagens utfordringer.

Bjørn Walle. Foto: Steinar Vindsland
Helen Fladmark. Foto: Eyde-Nettverket

Vi kommenterer ikke alle punktene i mistillitsforslaget, men ett punkt fortjener likevel en kommentar. Det hevdes blant annet at «Flertallet av de eieroppnevnte i styret består av lojale støttespillere til administrasjonen og direktør Nina Mevold. Det mangler med andre ord et styre som ønsker å styre og å være et nødvendig korrektiv. Når man i tillegg opplever en kultur og tradisjon med formøter for å unngå debatt i de åpne styremøtene, er dette ekstra alvorlig.»

Dette er alvorlige påstander, og ville vært svært kritikkverdig om det var riktig. Vi har ingen kultur eller praksis for formøter, og det er heller ikke riktig at de eieroppnevnte representantene ikke bidrar i styremøtene. De eneste «formøter» vi kjenner til, er administrerende direktørs drøftingsmøter med tillitsvalgte, møter i Hovedarbeidsmiljøutvalget og møter med Brukerutvalget der hun før hvert styremøte går gjennom styresakene og får innspill. Styret ved Sørlandet sykehus HF er oppnevnt av Helse Sør-Øst RHF. Det er et kompetent styre, med bred erfarings- og kompetansebakgrunn. Der sitter to representanter med legeutdanning og mangeårig erfaring fra sykehusledelse fra store universitetssykehus andre steder i landet. Der sitter ledere fra offentlig sektor, akademia, privat næringsliv og politikk. Styret er godt balansert med tre eieroppnevnte lokale representanter. Å fremsette påstander om styret som tause marionettfigurer, faller på sin egen urimelighet. Vi må videre legge til at ansatte med sin kunnskap kompletterer styret på en god måte. Hvorfor har dere har en så nedlatende holdning til andre menneskers kunnskap?

Det er mye som tyder på at de «syv fete åra er forbi og vi må forberede oss på syv magre år». I statsbudsjett 2023 heter det: «For å sikre økonomisk kontroll er det derfor nødvendig med omstillingstiltak samt at investeringsprosjekter som ennå ikke er vedtatt, skyves på.» Dette treffer alle – også vår region.

De store utfordringer krever samarbeid og tillit. Heldigvis har vi mange gode eksempler på at samarbeidet fungerer godt både mellom kommuner, fylkeskommunen og foretaket. Og ikke minst ser vi at vi utvikler et godt samarbeid mellom våre klinikker. Dette må fortsette og forsterkes til beste for alle som bor i Agder.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.