Sikkerheten i Europa og verden er satt under press. I denne situasjonen er Norges evne til å opprettholde et troverdig og robust forsvar viktigere enn noen gang.

Operativ evne er det viktigste

Forsvarssjefen har gjentatte ganger uttalt at det viktigste vi kan gjøre i tiden fremover er å få det vi allerede har til å fungere. Forsvaret har et stort behov for å kjøpe inn nye våpensystemer, ammunisjon og utstyr, men det viktigste er å sikre tilstrekkelig personell til å betjene, drifte og vedlikeholde alt materiellet. Tanken er å bruke mesteparten av pengene som blir bevilget til forsvar, på operativ evne.

Hans Erik Fiskvik. Foto: Privat

Kompetent fagmiljø

Jeg jobber selv på Kjevik, en fantastisk arbeidsplass med ulike fagmiljøer med hver sin unike kompetanse som utfyller hverandre, dette bidrar til at våre allierte og samarbeidspartnere ønsker å komme til oss for kurs og utdanning. Skolesenteret på Kjevik er internasjonalt anerkjent. Det er politisk uttalt at det nå skal satses på Forsvaret, både med tanke på økning i materiell, samt personell. Dette ser vi nå konturene av på Kjevik. I fjor utdannet skolene på Kjevik dobbelt så mange elever som årene før. Skolesenteret sikrer Luftforsvarets bidrag til et troverdig forsvar av Norge.

Beslutningen om å flytte som ble tatt i 2016, var basert på forutsetninger som ikke lenger er til stede.

Endrede forutsetninger

Beslutningen om å flytte som ble tatt i 2016, var basert på forutsetninger som ikke lenger er til stede. Verken den sikkerhetspolitiske situasjonen, tilgangen til eiendom, bygninger og anlegg (EBA), eller personell, er den samme som da beslutningen ble tatt. Beslutningen ble tatt i en tid da kraftsamling og bærekraft var hjørnesteinene i det politiske landskapet.

Skolesenteret sikrer Luftforsvarets bidrag til et troverdig forsvar av Norge.

I dag er forutsetningene helt annerledes enn da det ble vedtatt i Stortinget. Vi bør gjøre oss opp en mening i dag om det er viktigere å gjennomføre en beslutning som kan redusere operativ evne, eller bør vi ta et skritt tilbake og revurdere forutsetningene for vedtaket? Jeg tror og håper de fleste lander på det siste.

Veien videre innen luftfart

Både militær og sivil luftfart står overfor et generasjonsskifte som vil kreve stor tilførsel av teknisk personell hvert år. I denne sammenhengen er det avgjørende at Luftforsvarets skoler har full produksjon for å sikre videre drift av militære fly, personell og våpensystemer.

En alvorlig situasjon

I dag står Luftforsvaret overfor en alvorlig situasjon dersom vedtaket fra 2016 om å flytte den tekniske skolen fra Kjevik til Værnes blir gjennomført. Luftforsvarets evne til å utdanne teknisk personell vil være svært begrenset, og i verste fall kan vi risikere at de flyene som er anskaffet kan bli satt på bakken. Stortingsvedtaket fra 2016 la til grunn at flyttingen skulle være gjennomført innen 2025, men per i dag er det ingen bygninger ved Værnes som har samme standard som på Kjevik, og dette vil føre til en betydelig forringelse av den flytekniske utdanningen. Det er heller ikke bevilget penger eller startet opp arbeid med å bygge. Erfaring fra tidligere viser at statlige byggeprosesser kan ta mange år fra prosjektidé til finansiering og ferdigstillelse. Luftforsvaret har ikke tid til dette med tanke på dagens sikkerhetssituasjon.

Luftforsvarets evne til å utdanne teknisk personell vil være svært begrenset, og i verste fall kan vi risikere at de flyene som er anskaffet kan bli satt på bakken.

Få ting til å virke

Forsvarssjefen peker på at det viktigste vi kan gjøre nå, er få det vi har til å fungere. Forsvaret mangler allerede titalls milliarder til kritisk bygningsmasse og tiltak. En av de største utfordringene i Luftforsvaret er å holde på teknisk personell. Avgangen blant de yngste ansatte er høy, dette øker behovet for rekruttering og utdanning.

Kjevik har vært et kompetansesenter for utdanning av teknisk personell i over 75 år, og behovet for slik utdanning vil ikke minke de kommende årene. Situasjonen i dag gjør det uheldig å flytte personell og materiell fra en velfungerende base til en annen base hvor bygninger og eiendom må utvikles uten tilstrekkelig finansiering. Kristiansand Høyre vil aktivt jobbe både lokalt og sentralt for å snu dette vedtaket, særlig med tanke på dagens sikkerhetssituasjon og endrede forutsetninger.

Ny langtidsplan for Forsvaret som definerer den neste fire-årsperioden vil bli lagt frem til høsten, det er da opp til landets politikere å bestemme veien videre basert på forsvarssjefens anbefalinger. Mer penger må brukes, men forhåpentligvis på operativ evne til det beste for nasjonen og ikke unødvendige flytteprosesser som koster mye og gir mindre.

La det være klart, dette er ikke en debatt om lokaliseringspolitikk, men heller en debatt om å få mest mulig forsvar for hver krone som blir brukt.. Plasseringen av skolesenteret er irrelevant når det gjelder den operative kapasiteten. Det viktigste er at vi opprettholder leveransene av militær teknisk kompetanse for å unngå at Norge reduserer evnen til å forsvare landet vårt i en kritisk fase i norsk sikkerhetspolitikk. Nedskalering av den operative evnen som en flytting kan føre til, vil føre til et redusert forsvar som står i sterk kontrast til hva vi trenger i dag.