Nå har vi i noen år, gjennom samtaler, møter, spørre,- og markedsundersøkelser, lyttet til hva beboere, besøkende, fagfolk, studenter, forskere, politikere, organisasjoner og andre interessenter mener skal til for å utvikle Posebyen til en attraktiv familievennlig boområde og gamleby, med Posebyhaven som kulturdestinasjonssentrum. Resultatene vises i Posebyplanen 2023, som er i kontinuerlig utvikling, men noen hovedsynspunkter går igjen.

Begrepet og adjektivet «Gamleby» brukes om den eldste delen av en by, som for Kristiansand del er Posebyen.

Mange spør «Hvorfor politikerne i Kristiansand ikke attraksjonsbygger Posebyen som boområde og gamleby, ut ifra en overordnet helhetlig design,- og funksjonsplan for mer treffsikker utvikling og harmonisering av byen som helhet samt alle dets planer (Gatebruksplan, Kulturstrategiplan, Bosoneparkerings,- og trafikkplaner og Bososiale planer)». La arkitektene i mye større grad (Arkitektkonkurranser) bryne seg på helhetlige planer for å visualisere å lette kommunikasjonen mellom alle parter samt synliggjøre hva det enkelte parti står for. De politiske partiene bør før valget, vise hva de ønsker med utviklingen av hele Kvadraturen. Lagmannsholmen, Odderøya, Festningsgata, Posebyen, Murbyen, Nybyen, alt henger sammen i en helhet som en kropp med ulike deler.

Hvis man skal binde kvadraturen sammen slik at bydelene skaper synergier, spiller på lag og bli funksjonelle, må blant annet Festningsgata mykgjøres. Hvilket parti forstår eller er enig i det? Følgende er foreslått i det mangeårige arbeidet med Posebyen: «Eierskap av Festningsgata bør søkes flyttet fra fylke til kommunen. Når bussen får ny trasse, innfør en fil på vei ut av Festningsgata, mot tunellen. Solsiden av Festningsgata bør da prioriteres mht bymiljø og flere funksjoner på gateplan som kafeer, restauranter, vinterhager, butikker ol. Fra tunellen og inn til sentrum bør det fortsatt være to filer for å beholde inn- og utkjøring til parkering under Torvet, men gjerder må fjernes og brostein i alle tversgående gater/ kryss må legges i tråd med prinsipper om 'shared space' som også Multiconsult har lagt til grunn bak sitt forslag som en slags forlengelse av Torvet til Posebyen «Christian IVs plass» med Christian IV-statuen og innfør begrepet eller gatenavnet «Festningsgata Alle».

Foto: Foreningen Posebyen

Folk ser også ut til å mene at Gamlebyen må ses på som en berikelse i seg selv, men også som et stort ubrukt potensiale som bør videreforedles og formidles som autentisk opplevelsesbasert kulturarv. «Kulturarven kan ikke kun vises via museene, som Kulturstrategiplanen indikerer». Videreutvikling av gamlebyen er en naturlig og åpenbar nøkkel til å attraksjons bygge og binde sammen et bærekraftig sentrum.

Hvis politikerne ikke tar styring og kommune og fylkeskommune blindt følger investorer og tilbyr høystbydende for oppkjøp, uten tanke på bososiale konsekvenser, blir kommunale boliger og rus,- og religionsinstitusjoner skjøvet til få områder og ikke prosentvis fordelt på bydelene. Det fører selvfølgelig til segregering og er en lite bærekraftig utvikling. Disse setningene har i ulike versjoner vært hyppige innspill igjennom årene. «Praktiser bososial politikk, utover å gi fattige barnefamilier gratis fotballsko» og «Slutt å skyv kommunale boliger og rus/ religionsinstitusjoner inn i Posebyen bare fordi investorene ikke vil ha dem i sin bydel eller i sitt satsningsområde».

Noe av det som ser ut til å stå høyt på ønskelisten for Posebyen er: «Full stopp for gjennomgangskjøring, enveiskjørte gater og gatetun med få unntak, se Ekserserplassen, Posebyhaven og Bentsens Hus og have i sammenheng som kulturdestinasjonsseter, offentlig enhetlig møblering og belysning i tillegg til beboerne egen møblering. Gjenbruk den gamle E 18 under Baneheia som i dag ligger ubrukt som parkeringshus. La oss raskt få en faglig rapport som viser muligheter og kostnader. Busser til og fra industriområder, for å lette etablering av institusjoner der, slik at bygg som ikke brukes til bolig eller passende næring, i størst mulig grad kan brukes av alle».

Den gamle husmorskolen er feks nylig solgt til Islamsk union og Sløyden til en privat aktør. Begge tapte muligheter for bydelen da de kun kan brukes av en begrenset gruppe. Kommunen solgte også over et helt kvartal til Samfunnet Menigheten uten først å legge det ut på det åpne markedet og nylig enda et område slik at Menigheten kan få parkeringsplass til sine 1 749 medlemmer. Dette i tillegg til å asfaltere og omgjøre Ekserserplassen til parkeringsplass isf offentlig torg/ park for Markeder og arrangement som samtlige de spurte i alle våre undesøkelser ønsker. Dette er et politisk ansvar.

Foreningen Posebyen er åpen for alle og ønsker at Kristiansandere får eierskap til egen gamleby.

“Vi former omgivelsene og deretter påvirker omgivelsene oss”.

Winston Churchill.