God helse er en av grunnpilarene i et bærekraftig samfunn. Men helseutfordringene står i kø, også i vårt land, ikke minst når det gjelder psykisk helse. Ifølge Statistisk sentralbyrå rapporterer rundt 30 prosent av befolkningen i Norge om lav tilfredshet med eget liv og egen psykisk helse. Omtrent samme antall svarer at de opplever lite mening og lite mestring i eget liv. Lokalt viser Agder fylkeskommunes rapport om unges liv og levekår fra 2021 at omfanget av psykiske lidelser øker blant unge i regionen.

Elisabeth Lindland. Foto: Jacob J. Buchard

Livskvalitet og opplevelse av mestring er nøkkelbegreper for å leve gode liv. Vi i Kilden har en grunnleggende tro på at her kan kunsten gjøre en forskjell. Vi mener at musikk, scenekunst og samskaping er helsefremmende og bidrar til livsmestring og økt livskvalitet.

Vi er ikke alene om denne oppfatningen. I 2019 utga Verdens helseorganisasjon en rapport med tittelen: «Hva er bevisene for kunstens rolle i å forbedre helse og livskvalitet?» Den tok for seg over 900 publikasjoner og 3000 studier gjort i løpet av de siste to tiårene. Konklusjonen var entydig: «Kunsten kan spille en viktig helsefremmende rolle gjennom hele levetiden, både som preventivt virkemiddel og som tiltak for å lindre ulike utfordringer knyttet til for eksempel psykisk helse, aldersrelaterte plager og levekårsutfordringer.»

Rett før jul kom den EU-finansierte rapporten «Culture for Health» som konkluderte med det samme. Den sammenfattet resultatene fra mange hundre studier rundt kunst og kulturaktiviteters effekt på helse og levekår og slo fast at «Kunst og kulturaktiviteter er viktige for å fremme god mental helse og livskvalitet for befolkningen, både individuelt og på et kollektivt nivå.»

Rapporten peker på at kulturelle aktiviteter styrker enkeltmenneskers selvfølelse og fremmer helse og livsmestring på individnivå, gjennom bedret fysisk og psykisk helse. På samfunnsnivå fremmer kunst- og kulturaktiviteter sosial inkludering og livskraftige samfunn. Det argumenteres for å flytte fokus fra sykdomsbehandling mot helsefremmende tiltak og sykdomsforebygging, ved å ta i bruk kunst og kulturaktiviteter som virkemiddel. «På samfunnsnivå kan støtte til kulturaktiviteter i lokalsamfunn være en sentral bidragsyter til en helhetlig helsestrategi, som motvirker ensomhet og isolasjon, og samtidig fremmer helse og velvære for alle». En OECD-rapport utgitt i 2019 viser at satsing på kunst og kultur også gir samfunnsøkonomisk gevinst «fordi individuell tilfredshet og langsiktig økonomisk vekst forsterker hverandre gjensidig».

Ved å finansiere et mangfoldig kunst- og kulturliv får man mye helse på kjøpet.

I dagens debatt blir ofte finansiering til kultur og til helse satt opp mot hverandre. Sterke røster hevder at ved å satse på kultur vil helsetilbudet bli dårligere. I virkeligheten er det motsatt. Ved å finansiere et mangfoldig kunst- og kulturliv får man mye helse på kjøpet. Et politisk symposium i Verdens helseorganisasjon i 2019 konkluderte med at kunsten gir kostnadseffektive løsninger for komplekse helseutfordringer, samtidig som den lindrer presset på begrensede helseressurser. I tillegg vil lokal finansiering av kulturinstitusjoner utløse sentrale midler som ellers overhodet ikke hadde kommet regionen til gode.

Sterke røster hevder at ved å satse på kultur vil helsetilbudet bli dårligere. I virkeligheten er det motsatt.

Kunstneriske prosesser skaper modigere mennesker. Og magiske øyeblikk. Det ser vi hver dag på Kilden, ikke minst i våre samskapende Kilden Dialog-prosjekter. Dette er kunstneriske produksjoner hvor aktører som ikke er profesjonelle er deltakere i prosess og forestilling sammen med profesjonelle, som for eksempel i forestillingen SPOR. Kilden Dialog legger også vekt på formidling, inkludering og aktiv tilrettelegging, samt talentutvikling for ungdom. Siden 2018 har Kilden Dialog vært et Nasjonalt kompetansesenter for inkludering og samskapende kunst.

Kilden ønsker å sette varige spor gjennom musikk og scenekunst av høy kvalitet, og gjennom samskapende kunst og inkluderende kulturaktiviteter i profesjonelle rammer. Det frigjør livskrefter og skaper vekst, erkjennelse og inkludering. Og god helse!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.