Det kan med andre ord se svart ut for grønn omstilling på Sørlandet, hvis vi ikke klarer å frigjøre nok plass i nettet til å forsyne alle bedriftene og kjøretøyene som skal bytte fra fossil til elektrisk energi. Alle snakker om det grønne skiftet, men få tenker på hvordan vi skal få fram all kraften som trengs. Å bygge ut strømnettet for å ta forbrukstoppene, løser ikke problemet. Det vil ta for lang tid. I mellomtiden blir vi nødt til å utnytte det strømnettet vi har, på en smartere måte.

Andre deler av landet og våre naboland er i samme båt. Det jobbes med løsninger på mange plan, blant annet i EU. Fellesnevneren er å finne mekanismer for en jevnere fordeling av strømbruken over hele døgnet. Å Energi jobber sammen med flere samarbeidspartnere om handel med fleksible kraftressurser. I disse dager er et stort pilotprosjekt i gang på Agder, der bedrifter tilbyr å skyve på eget strømforbruk mot betaling når strømnettet er sterkt belastet. NorFlex er et banebrytende prosjekt både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Rune Hogga. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Dagens høye strømpriser gjør det ekstra lønnsomt å flytte strømforbruk til tidspunkter når pris og etterspørsel er lavere. I motsetning til tidligere, er nettselskapene i dag villige til å betale for flytting av forbruk, fordi de får utnyttet forsyningsnettet bedre. De unngår eller utsetter kostbare utbygginger som ville påført strømkundene høyere nettleie.

Det haster med å få en fungerende handelsplattform for strømflytting på plass. Hvis vi ikke, risikerer vi svikt i energiforsyningen om få år. Det begynner allerede å bli ganske fullt i strømnettet i flere områder på Agder. Planlagt industriutbygging kan i verste fall stoppe opp enkelte steder, fordi det ikke er kapasitet i strømnettet til å forsyne nye bedriftsetableringer med strøm.

Det haster med å få en fungerende handelsplattform for strømflytting på plass. Hvis vi ikke, risikerer vi svikt i energiforsyningen om få år.

Det har vært for lite offentlig oppmerksomhet rundt de utfordringene som det grønne skiftet påfører kraftforsyningen. Alle faginstanser er enige om at en del av løsningen er å ta i bruk den ledige kapasiteten som fins i dagens nett. Strømtrafikken i nettet er ujevn; det går for full maskin morgen og ettermiddag når «alle» bruker strøm til dusjing, matlaging og klesvask. På kvelder og netter er det roligere og god plass på nettet. Den ubenyttede kapasiteten er anslått til fem prosent av det samlede årlige kraftforbruket i Agder. Dette tilsvarer produksjonen i Bjelland kraftverk i Mandalsvassdraget.

En markedsplass for handel med fleksibilitet foregår i praksis slik og bedrifter (og etter hvert husholdninger) gir en kjøper tillatelse til å kople ut noe av deres strømbruk i korte perioder når belastningen på strømnettet i området er stor. Kjøper kan være din strømleverandør. Kapasiteten som frigjøres i nettet, selges til nettselskap. I boliger kan utkopling for eksempel skje på elbillader, varmekabler gulv eller varmtvannsbereder. I bedrifter kan el-kjeler, kjøleanlegg og ventilasjonsanlegg være aktuelt. Utfordringen er å finne gode og effektive systemer for utkopling som ikke fører til ulemper for husholdninger og bedrifter. Målet er at utkoplingen ikke merkes i det hele tatt, og at utkopling og betaling skjer automatisk.

Vi vet allerede at det fungerer. Stadig flere strømbrukere er kommet med i prosjektet. Bare siden oktober i år har 4300 sluttkunder levert fleksibilitet for rundt tre millioner kroner. Nå er det tid for å gire opp pilotprosjektene og rekruttere enda flere strømkunder fra hele Agder til å teste ut fleksibilitetshandel.

Vi har ingen tid å miste. Det handler om å sikre det grønne skifte.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.