Partiet Rødt er en direkte arvtager etter Arbeidernes Kommunistparti (maoist-leninistene) og Rød Valgallianse, som begge hadde en svært broket forhistorie.

Jeg nøyer meg med å nevne støtte til ekstreme og voldelige regimer i eksempelvis Albania og Kambodsja, og nesegrus beundring for Enver Hoxha og Pol Pots kommunistiske prosjekt. Mange av dem som var aktive i partiet på 60-, 70- og 80-tallet, er nå partiveteraner. De færreste av dem har noen gang vært voldelige, tvert imot. Men hatet mot USA og NATO har vært så sterkt at man har sett seg blinde på all galskapen og blodtørstigheten til disse despotene. Nå er Rødt på god vei til å begå samme feilen igjen.

USA-hatet og antiamerikanismen er dypt rotfestet i Rødts ideologi. I beste sendetid fremfører sentralstyremedlem Joakim Møllersen og tidligere nestleder Marielle Leraand virkelighetsfjerne idéer om at NATO ikke vil at krigen skal ende og at dersom vi bare legger ned våpnene, vil det bli fred. For dem er dette en krig mellom Russland og NATO, og støtte til Ukraina, er støtte til USA. Skylden for krigen legges på Vesten, og de sammenligner Russlands angrepskrig med fredsbevarende operasjoner i Bosnia og Afghanistan. Dette er dessverre ikke overraskende, men uttrykk for politiske reflekser. I kommentarfeltet heier gamle Sovjet-venner som Pål Steigan og Arne Treholt.

I Arendal har den profilerte bystyrerepresentanten Kristina Stenlund Larsen (nå i Helsepartiet), gjennom hele krigen valgt å vri fokuset over på velkjente konspirasjonsteorier om at dette egentlig er USAs krig: «De forferdelige kampene i Ukraina er et plott, regissert av gærningene i USA/CIA/NATO. Med det ble spillet satt i gang hvor målet for krigen er å svekke Russland, avskjære Europa fra å integrere sine markeder opp mot russisk gass, råvarer og korn. Sikre Amerikas eksportindustri som består av våpen, gass og noe landbruksprodukter.» Og «Det er svært godt dokumentert at USA og oligarker som Soros og Zolomoskiy har investert enorme summer i å destabilisere Ukraina siden 2014.»

Det ble svært dårlig mottatt da Freddy de Ruiter og jeg tiltalte hennes klassiske venstreradikale retorikk i fjor. Vi ble beskyldt for å lyve og mobbe. Samme offerrolle spiller Rødt nå. Det kler ingen av dem, og går ikke an å bortforklare!Til tross for at hverken Møllersen, Leraand eller Stenlund Larsen er Putin-vennlige, ender de opp med å løpe hans ærend.

Men la meg dra en historisk parallell: Norge kjempet side om side med Sovjetunionen under 2. verdenskrig og har gitt den anerkjennelse de mange kommunistiske motstandsmenn fortjener for innsatsen mot den nazistiske overmakt. De færreste nordmenn støttet Stalin, men de aller fleste er takknemlige for hans bidrag til å bekjempe Hitler. På samme måte må Rødt stige ned fra sin himmelhøye moralske hesterygg, stikke fingeren i jorden og akseptere at den eneste måten vi kan bekjempe despoten Putin på, er med å støtte ukrainernes frihetskamp sammen med USA.

SV snudde i tide, nå må Rødt gjøre det samme. Fortsett gjerne å hate USA, men ikke la hatet overskygge medfølelsen overfor et folk som blir bombet og torturert i hjel.

Inntil nå har de ideologiske lesesirkel-kommunistene vunnet frem med sitt USA-hat, men Rødt er ikke lenger et parti for en marginal gruppe på Blindern.

Bjørnar Moxnes Rødt er et venstrepopulistisk prosjekt som snur kappen etter vinden og stjeler gamle sosialdemokratiske fanesaker. Messing av gamle antiamerikanske floskler passer dårlig når det blant partiets medlemmer er flertall for å sende våpen til Ukraina. Ledende partitopper har gått ut og flagget at de har snudd i våpen-spørsmålet, og retorikken mot NATO blir stadig mer dempet. Det er klokt.

Likevel er det fremdeles elementer som i beste fall er naive: Rødt er motstandere av at Finland og Sverige skal få bli medlemmer av NATO og ønsker at Norge skal melde seg ut. Debatten om våpen pågår for fullt og skal avgjøres på partiets landsmøte i april. De har sannelig god tid, og det er godt at Rødts offisielle linje ikke har vunnet frem. Da hadde Putins stridsvogner rullet inn i Kyiv for lenge siden, demokratiet vært avskaffet og Ukraina utslettet som egen stat. En slik seier ville gitt Kreml fornyet appetitt. Ikke bare vil øvrige tidligere sovjetstater stå i fare, det ville også ha bidratt til å forverre den sikkerhetspolitiske situasjon i Norge, Europa og verden forøvrig.

SV snudde i tide, nå må Rødt gjøre det samme. Fortsett gjerne å hate USA, men ikke la hatet overskygge medfølelsen overfor et folk som blir bombet og torturert i hjel.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.