Skammens media-dekning

Et lite mindretall av Lillesands befolkning satt av en vanlig kveld for å gjennomføre årsmøtet i Lillesand idrettslag (LIL). De fleste av disse er småbarnsforeldre, som synes det er viktig at byen har et idrettslag, en viktig sosial arena for barna våre. Vi var noen av dem.

Publisert:

– At dekningen fra den lille byens avis skulle være så tendensiøs og splittende hadde ingen sett for seg, skriver disse kronikkforfatterne som er kritiske til Lillesands-posten dekning av årsmøtet der farger på utstyr og shortser ble diskutert. Foto: foto: Tor Berthelsen

Flere av deltakerne er vanlige medlemmer av Lillesand idrettslag. De ville bare vise engasjement, de jobber på dugnad og møtte opp. De heldige satt bakerst.

På bilder referert av Agderposten som «skammens bilde» og «skammens vedtak», distribuert til riksdekkende medier av Lillesands-Posten (LP), ser man primært småbarnsforeldre som nok en frikveld stiller opp for ungene i byen. Andre godt synlige på bildene, som har florert i riksdekkende presse, har i kraft av sin innsats for LIL vært mottakere av hederspris, foreldrepris, æresmedlem og kongens fortjenestemedalje. Hedersfolk som LIL ikke hadde klart seg uten. De hadde fortjent et bedre ettermæle. Dessverre stilte de også denne gangen på årsmøtet.

Aviser lever av å selge historier. Det ligger utrolig mye makt i å velge hvilket narrativ som fremlegges. Den lille manns kamp mot stor-samfunnet selger. Hvis man ikke var der, og skal forholde seg til LP sin dekning ser man for seg følgende historie utspunnet fordi bilde og tekst er spekulativt satt sammen: Noen fremmøtte jenter i tenårene blir arrogant overkjørt, klubbet ned av en unison gjeng gamle gubber.

Det var ingen jenter som sa noe, noe som er vanskelig å forstå etter å ha lest LPs dekning. Debatten var ikke særlig «juicy» heller. Ganske så traust, og på ekte neddempet sørlandsk vis. Og det selger ikke, ei heller genererer det klikk.

For at folk skal få et innblikk i hvordan debatten faktisk forløp seg var den slik:

En sa: Det er et ønske fra spillergruppen i fotball om en annen shortsfarge fordi de er gjennomsiktige.

Noen sa: Det var rart, for de har alltid vært hvite.

Så sa noen: Hvor gjennomsiktige er de egentlig?

Noen sa da: De er svært gjennomsiktige.

Noen sa så: Vi vil minne om at jenter har den tiden i måneden.

Noen svarte: Men vi har jo byttet utstyrsleverandør, så den shortsen er ikke relevant lenger.

Hovedstyret bekreftet: Da skal vi gå i dialog med Macron, vår nye utstyrsleverandør, for vi kan ikke ha en gjennomsiktig shorts.

Så stillferdig foregikk altså «Shorts-Gate». Man blir jo nesten skuffet.
Debatten ferdig, og det ble stemt.

Så lite dramatisk var det. Ikke var det en høymobilisert sak, ikke var det jenter som sa noe. Alt dette lokalavisa med sin tekst og bildebruk har fremstilt det som. At dekningen fra den lille byens avis skulle være så tendensiøs og splittende hadde ingen sett for seg. Da hadde vel ingen møtt på årsmøtet. Tilbake sitter vi alle som bor i en småby og tenker hvordan skal miljøet i LIL bli etter dette? Miljøet i byen? Blant ungdommene som debatterer fedrene (og mødrene) man kunne se på bildet.

Kjære Lillesands-Posten. Deres abonnenter fortjener en bedre journalistikk enn dette. Hele Norge har blitt villedet. Dere burde holde journalistikkens objektive troverdige fane høyt. Ikke baser dere på klikk-agn, da vil dere ikke overleve som en troverdig lokalavis.

Så kommer vi til sakens kjerne. Valg av klubbens profilfarger.
Denne avstemningen var todelt. Først sto valget mellom om klubbens profilfarger skulle være blå og sort eller blå og hvit.

Et stort flertall ønsket å beholde blått og hvitt som profilfarger.
Deretter skulle man stemme over drakt. Hvit/blå overdel med blå shorts eller blå overdel med hvit shorts. Dette ble avgjort av det store antallet blanke stemmer. Majoriteten av disse ønsket svart som primærfarge i LIL-drakten. Når dette ble nedstemt, var plutselig ikke jentenes behov så viktig lenger. Hylekor er vi vant med blant nettrollene. Men gi oss i det minste etterrettelighet i lokalavisa!

Å forandre Lillesand Idrettslag farger, er det en liten ting? Den har jo tross alt vært hvit og blå i over 100 år. Blått for sjøen, hvitt for de små hvite husene. Det er ikke noe alle tar lett på, tilhørighet og tradisjon ser vi jo kraften i når det gjelder kommune og fylkessammenslåinger. Her tror vi mange har undervurdert hva klubbfarger betyr. For det BETYR noe. Det handler om identitet. Det handler ikke om mannegriser. Det har aldri handlet om å la jenter løpe rundt i gjennomsiktige shortser.

Alle på årsmøtet var enige om at det skulle det gjøres noe med. Utstyrsleverandøren er jo allerede byttet, som det ble informert om. Hvis jentene ikke vil ha den nye hvite shortsen, så skal de selvfølgelig ikke bli tvunget til å spille i den. Det er vi alle enige i. Lillesands-Posten satt i salen under denne debatten, og burde ha fått det med seg.

Avslutningsvis vil vi bare informere om de bruddene vi mener vår kjære lokalavis har gjort på «Vær varsom-plakaten». Dette er en etisk retningslinje som Pressens faglige utvalg (PFU) har laget for medier. For ordens skyld, gjengir vi de mest graverende her:
Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk... I LP sine artikler er det flere sitater hvor det ikke er foretatt sitatsjekk av de siterte. Dette burde være et minimum av anstendighet når en lokalavis lager en sak som når riksdekkende media. Man gir et inntrykk av at majoriteten av årsmøtet ønsket gjennomsiktige shortser, noe alle var enige om at ikke var akseptabelt og måtte løses.

2.3 Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet...Lillesands-Posten burde vite at det tidligere fantes en fotballklubb i Lillesand som het Lillesand fotballklubb (LFK). Siden LP ikke kjenner til denne klubben, kan vi informere om at den hadde draktfargene sort og gul. Dette har en direkte relevans til alle de blanke stemmene.

3.9. Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft...Man sitter på et årsmøte i LIL. Hvis LP planlegger å gjøre det at LIL bruker hvite shortser, til en riksdekkende sak, så kan de ikke forvente at de som uttaler seg vet at de må forsvare seg på NRK, TV2 og VG i morgen. LP har ikke engang tilbudt sitatsjekk.

4.4. Sørg for at overskrifter ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.

Overskrift: "Unge jenter vil slippe gjennomsiktige shortser. Ble ikke lyttet til av LILs årsmøte." Nederste avsnitt i artikkelen: «Tor Berthelsen forsikrer at hovedstyret vil følge opp saken. Han viser til at LIL har byttet utstyrleverandør, og at det vil være mulig å få tak i shortser av bedre kvalitet. – Vi skal ta jentenes bekymringer seriøst. Vi må snakke med Macron og se om det er mulig å få tak i shortser med bedre kvalitet, som løser problemet, sier Berthelsen.»
LPs overskrift i denne sak er så tabloid og kommer med direkte usannheter i forhold til det avisen referer hendte, lenger ned i artikkelen.

4.10. Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige... Det er benyttet bilder av personer som ikke uttalte seg under møtet, og fra andre avstemninger enn de det refereres til.

Tusen takk til alle de frivillige timene som er nedlagt i LIL. Håper ikke klubben mister noen ildsjeler på grunn av LP sin tendensiøse og usannferdige vinkling av saken.

PS: (Overskriften er fritt omformulert fra en annen avis sin dekning av saken)

Kjetil Granli, trener for Lillesand fotball, Jenter-13
Syvert Gulbrandsen, trener for Lillesand fotball, Jenter-14/15
Vibeke Moltu Sagebakken, tidligere trener for Lillesand fotball, Jenter-14/15
Espen Ringvold, kretsdommer for Lillesand fotball

Lillesands-posten er tilbudt å svare på kritikken i denne kronikken, men vil eventuelt gjøre det i egne kanaler. Red.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Lillesand
  2. Lillesands-Posten