NRK har prisverdig fulgt opp pasienter som er blitt skadet og lemlestet for livet på Flekkefjord sykehus, mens administrerende direktør Nina Mevold har gjemt seg på kontoret og de ansatte på sykehuset har visst. Men ikke varslet. Nylig publiserte NRK podcasten «Kirurgen», som belyser historiene bak de ulike skandalene som har foregått bak lukkede dører i alle år etter at Jerlan Omarchanov ble ansatt som kirurg ved Flekkefjord sykehus i 2008.

De ansatte skal ha reagert på flere forhold rundt hans utøvelse av yrket, men en fryktkultur forhindret dem fra å varsle. De ansatte fryktet både legen, hverandre og lokalsamfunnet da de valgte å ikke varsle om hendelser. Det å si noe kritisk om kvaliteten og pasientsikkerheten på lokalsykehuset blir oppfattet som at man bidrar til å ødelegge for sykehuset. Pasientene som ble lemlestet og skadet, ble i kommentarfelt sammenlignet med forræderen Quisling, mens NRK ble stemplet inn i konspirasjonsteorier om å ville legge ned lokalsykehuset. Det er ganske ekstremt.

21 år gamle Odeta ble feiloperert i kneet og sliter i dag med å gå og å kunne bære sin lille datter. Sten Arve hadde et sår etter en ankelskade. Han ble helt unødvendig operert og endte med et liv i smertehelvete, som han til slutt valgte å avslutte. Finn Åge brakk ankelen, og etter utallige feiloperasjoner måtte benet amputeres. 64 personer har blitt lemlestet ved Flekkefjord sykehus og vil slite med store smerter resten av sitt liv. Det er for disse menneskene vi bør engasjere oss. Og for de menneskene som fremover skal slippe å bli utsatt for det samme.

Jerlan Omarchanov var ikke ortoped. Det visste og godtok ledelsen ved Sørlandet sykehus. Han var heller ikke kirurg. Til tross for flere alvorlige tilsynssaker og feiloperasjoner, valgte Mevold å la ham fortsette å operere og flere pasienter ble skadet. Saken endte med at Jerlan Omarchanov mistet norsk autorisasjon. Sørlandet sykehus fikk 1 million kroner i bot. Straffeutmålingen er verd en diskusjon i seg selv. Det samme er pasientskadeordningen. Flere av de lemlestede pasientene fikk ikke erstatning, mens andre fikk 10.000 kr. Hvorfor er så få politikere på banen?

Fryktkultur forsvinner ikke over natta. Hvis frykten for å si noe negativt om kvaliteten ved Flekkefjord sykehus er så inngrodd i kulturen både i og rundt sykehuset som det fremstår, kan ikke vi innbyggere forvente at slike saker blir tatt tak i fremover heller. Statens helsetilsyn konkluderte i 2020 med at sykehuset over tid har drevet med for stor risiko og har brutt sin plikt til å tilby pasienter forsvarlige helsetjenester. I fjor tok politiet ut siktelse mot en ny overlege i ortopedi ved Flekkefjord for uforsvarlig helsehjelp. Statsforvalteren konkluderte nok en gang med lovbrudd og systemsvikt ved sykehuset, og Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener saken også her er et utvilsomt klart brudd på det som bør kreves på et norsk sykehus. Politikere og næringsliv i Flekkefjord svarer med å bruke 50.000 kr på en omdømmekampanje for sykehuset.

Politikere og næringsliv i Flekkefjord svarer med å bruke 50.000 kr på en omdømmekampanje for sykehuset.

Skal man gjenreise tillit, fungerer det ikke med betalte omdømmekampanjer. Et sykehus skal først og fremst tilby forsvarlig helsehjelp. Ikke alle sykehus kan være gode på alt, og feil i helsevesenet vil oppstå. Derfor er det helt avgjørende at vi har tillit til varslingssystemet, at feil og mangler blir registrert og tatt tak i, at leger som ikke er skikket, blir tatt ut av tjeneste, og at ledelsen til enhver tid organiserer helsetilbudet slik at vi pasienter blir møtt med kompetente helsearbeidere når vi trenger helsehjelp. Det må være trygghet for at kritikkverdige forhold varsles og at avsenderne ikke stemples som forrædere mot eget lokalsykehus. Forkjempere for lokalsykehus bør også akseptere at det i noen saker er bedre for pasientene å heller få behandling på et sykehus med spesialister og et stort fagmiljø.

Forkjempere for lokalsykehus bør også akseptere at det i noen saker er bedre for pasientene å heller få behandling på et sykehus med spesialister og et stort fagmiljø.

Fraværet av politisk engasjement er påfallende. Frykten for neste valg råder også blant dem. Når Flekkefjord gjør seg kampklare for å bevare ortopedi ved lokalsykehuset, vil helt sikkert mange løfte sine fakler for den lokale arbeidsplassen til folk de kjenner. Som i enhver sykehussak, vil det helt sikkert ligge en lokal forventning og et sterkt press på at man må stå sammen for å bevare sykehuset, og det er sjelden sosialt akseptert å ha avvikende meninger.

Men i vårt stille sinn kan vi få lov å tenke at det nok hadde vært bedre å være innlagt på et sykehus med stort fagmiljø, leger med mengdetrening og spesialister, og at det er synd de med makt og myndighet til å sikre dette – ikke tør. En dag når ulykka rammer oss selv, så velger vi nok heller å la oss opereres av leger som vet hva de driver med. Flekkefjord sykehus er ikke akkurat kjent for å kunne tilby det. Er det underordnet?

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.