Borgeheia er et stort område med flott natur og praktfull utsikt over bygda med Topdalselva og fjorden, sjeldne og truede fugle-, insekt- og plantearter, et mye brukt turområde, den eldgamle kirkeveien til Ålefjær, gammel skog/urskog, ett av treningsområdene for Luftforsvarets skolesenter i alle år – og i størrelse to ganger større enn hele Sørlandsparken, 4123 dekar. Dette skal, ifølge Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS) sine planer bygges ut til industriområde – eller næringsområde, som det også kalles. De mener området egner seg svært godt med alle sine fordeler: Nærhet til flyplass, europavei, strømforsyning, havn og sjøvann.

For å løse klimautfordringene må man ofre natur, sier Jan Omli Larsen, administrerende direktør i KNAS. Javisst, ja, det høres jo fornuftig ut – eller slett ikke? Noen som kan oversette dette? Skal vi ikke ta vare på skog og den renseprosessen skogen utgjør, slik naturen er skapt? Eller skal vi bare legge alt flatt og kutte utslipp på svært synlig og kunstig måte for å blidgjøre grønnstrømpene? Jeg skjønner ikke helt… Men bevares, hvorfor gjøre det lett når det kan gjøres vanskelig! Eller dreier det seg om noe helt annet – som penger, for eksempel?

Karin Lømsland. Foto: Jacob J. Buchard

Borgeheia utgjør kanskje en bitteliten fjert i det store klimabildet. Steike, som vi må knipe igjen her i dette landet for å vise at vi alltid er best – også i å kutte utslipp!

Kanskje danskene har planer om å sprenge Himmelbjerget til beste for vår felles jord?

Kanskje danskene har planer om å sprenge Himmelbjerget til beste for vår felles jord?

Vi skal altså erstatte det uerstattelige naturområdet i en jordbruksbygd med et kjempestort industriområde, fordi det enkelt kan dras nytte av ressursene som fins i nærheten og fremme det grønne skiftet!

Sancta simplicitas!

Larsen sier at «det er et ikke veldig mye brukt turområde, som ligger nær Sørlandsparken og der folk bor». Det er en alternativ sannhet at det «ikke er et veldig mye brukt turområde». Han må ha besøkt stedet i dårlig vær. Det er ikke Bystranda vi snakker om her! Området brukes mye, både til turgåing og som treningsområde. Og det er vi som bor rett i nærheten som vil måtte leve med dette i fremtiden – ikke beboerne i byggefeltene rundt Sørlandsparken. Det vil bli store og irreversible ødeleggelser i nærområdet, stor økning i tungtransport og trafikk generelt. At området er bratt og mangler all infrastruktur tilsier utsprengning i svært stor og omfattende skala. Det må enorme inngrep til for å omgjøre området til industriområde. Det blir grønnskiftet sitt, det!

For å si det kort – dette er noe av det galeste jeg har hørt siden den gang ny vei til Kjevik helt i begynnelsen ble planlagt og lagt ut offentlig med tegninger og det hele. Veien ble planlagt bygd – tro det eller ei! – langs strandkanten på Hamresanden! Dette var i forrige årtusen, men vi er altså ikke kommet stort lenger i 2023.

Sakte maler tidens og kommunens kvern….

Vi skal ikke ha et industriområde midt i fleisen, vi skal ikke ødelegge det vi har av naturperler i ei bygd som gudskjelov fortsatt er og ser ut som ei jordbruksbygd, med bebyggelse fra årtier og århundrer tilbake, og med nyere hus som faller naturlig inn i gammelt miljø. Med Topdalselva, skog og mark og dyr på beite. Ingen bymessig bosetting, men et fantastisk godt og landlig sted å bo. Og slik skal det fortsatt være! Det er gull verd i dag.

Dette industriområdet kan ikke etableres her. Et slikt enormt prosjekt vil lyse som lort i ei lykt i den vakre bygda vår – og igjen: Det kan aldri reverseres. Her er det noe galt med politikerne som i det hele tatt vurderer dette – heller enn klimaet!

Å sitte i Kvadraturen og bestemme over folks liv og tilværelse og ikke evne eller bry seg om å se lenger ut enn Kvadraturen, er ganske enkelt uhørt! Legg vekk kvadraturbrillene og nærsyntheten og se hva dere holder på med i bystyret og kommuneadministrasjonen. Dere vet – det fins steder der utenfor byen hvor det faktisk også bor folk. Veien opp til Tveit er fortsatt kjørbar dersom det interesserer. Og dersom det ikke interesserer også!

Vi ler ikke nå. Vi blir bare rykende sinte og overrasket over hvor stor viljen til å ødelegge er, i stedet for å ta vare på og utvikle vår egen identitet og egne muligheter.

Det er helt utrolig at planer som Borgeheia-vedtaket virkelig får gehør i disse tider – stikk motsatt av alt vi strever for når det gjelder grønne verdier. La Tveit få være i fred heller enn å bli pådyttet noe vi absolutt ikke vil ha! Vi har ikke akkurat blitt bortskjemt av oppmerksomhet fra Kristiansand etter sammenslåingen 1. januar 1965, men vi klarer oss bra likevel. Vi er ei dugnadsbygd, og vi er gode på det. Vi har faktisk hørt noen av dere i kommuneadministrasjonen si: Look at Tveit! – på godt norsk. Forresten, takk for Tveithallen, som endelig sto ferdig etter ørten års sta utholdenhet og felles innsats. Den satt langt inne!

Skrinlegg disse planene. Vi vil ikke under noen omstendighet ha den mastodonten av et industriområde i det nydelige turområdet og den levende naturen i jordbruksbygda vår.

Aldri!

Innlegget er forkortet. Red.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.