Det er lett for meg å sitte ti år senere og mene at det burde vært høyere aldersgrense enn 13 år på sosiale medier. Hadde en voksen fortalt meg det da, hadde jeg aldri i livet godtatt det.

Jeg er 23 år gammel, og her forleden gratulerte Twitter meg med tiårsjubileum på deres plattform.

Det vil si at jeg var 13 år gammel da jeg debuterte. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg ventet.

Veldig tidlig havnet jeg i et digitalt dragsug som romantiserte spiseforstyrrelser, og jeg trodde helt oppriktig at «nothing tastes as good as skinny feels», sånn som det sto på «inspirasjonsbildene».

Jeg lærte også at nesten uansett hvor tynn jeg blir, har jeg for smale hofter til å få «thigh gap», selv som et 13 år gammelt barn. Mellomrom mellom lårene var idealet på sosiale medier på den tiden.

Jeg trodde helt oppriktig at «nothing tastes as good as skinny feels».

Jeg har alltid følt meg stor. Jeg ble fort 180 centimeter høy, og skammet meg veldig over å bruke størrelse 41 i sko. Jeg var smart nok til å skjønne at dette er ting jeg dessverre ikke kunne endre, så jeg søkte råd andre steder.

Det startet i det små med at jeg lagde digitale inspirasjonsmapper for treningsøvelser og mat med lavt kaloriinnhold.

Etter hvert merket jeg at jeg ikke klarte å spise så få kalorier som sosiale medier synes jeg burde spise, og jeg utviklet bulimi.

I løpet av en vinter trente jeg også mer enn jeg burde, uten at de rundt meg skjønte noe. Jeg følte meg fin, fikk skryt og ble uten tvil mer populær.

Forskningen på dette feltet er fortsatt i startfasen, men alt tyder på at sosiale medier bidrar til økt kroppsfokus, som igjen kan bidra til spiseforstyrrelser.

Er du «flink pike», jente, opplever press utenfra, og har lavt selvbilde er det også faktorer som gjør deg mer utsatt. Dette var jo meg på ungdomsskolen.

Her var jeg 15 år. Kamerarullen min fra den tiden bugner av bilder fra treningssenteret, og skjermbilder av flate mager som inspirasjonsbilder. Foto: Privat

Jeg rakk heldigvis aldri å bli så syk at det påvirker meg fysisk i dag. Mentalt er dette noe jeg kommer til å ha med meg resten av livet mitt. Forholdet mitt til mat og trening er fortsatt ikke der det burde være heller.

Tanken på om denne perioden kunne vært unngått hvis jeg holdt meg unna sosiale medier streifer meg med jevne mellomrom.

  • Delta i vårt debattstudio i bunnen av saken. Hvordan har sosiale medier påvirket deg?

Det å holde seg unna sosiale medier er jo realistisk sett ikke et alternativ. I alle fall ikke for 13-åringer i dag. Men det finnes mye rom for forbedring, og regulering.

Jeg har ingen fasit på hvordan dette bør gjøres. Derimot vil jeg gjøre mitt for å gjøre internett til et hyggeligere sted ved å trekke frem det positive sosiale medier har å by på gjennom journalistikken min. Sosiale medier er jo det absolutt morsomste jeg vet i dag, når jeg har lært meg å bruke det på en sunnere måte.

Jeg ser heldigvis ikke mye av de samme «inspirerende» bildene jeg så for ti år siden, men nye problemstillinger har dukket opp. Plastikkirurgi dukker opp i feeden min hver eneste dag. På Tiktok er det en evig trend å vise før og etter-bilder av operasjoner med inspirerende musikk. Dette er innhold verken barn eller voksne har godt av å se.

Det samme gjelder et bilde jeg så da jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg kan fortsatt ha mareritt om dette bildet. To indiske barn hadde blitt overkjørt av et tog, og det lå kroppsdeler og innvoller strødd.

Det var ett bilde, én gang. Hvordan kommer alt det voldelige og upassende innholdet til å påvirke dagens barn? For en tid tilbake gikk en selvmordsvideo viralt på Tiktok. En mann som skjøt seg selv i hodet, og direktesendte det i sosiale medier.

Uansett hvor god kontroll du tror du har som forelder vil det alltid dukke opp innhold som kan være ordentlig traumatiserende. Jeg synes det er helt hårreisende at barn helt ned i barneskolealder bruker sosiale medier.

51 prosent av niåringene i Norge bruker sosiale medier, viser Medietilsynets nye undersøkelse Barn og Medier 2020.

I frykt for å bli en av dem jeg selv nektet å høre på er min klare anbefaling; vent med sosiale medier. Det finnes uendelig mye gøy innhold, men det forsvinner ikke mens du bruker noen år på å modnes.

Jeg er ganske sikker på at mye trist i mitt liv kunne vært unngått hadde jeg bare ventet noen år.

  • PS: Vil du lære mer om hvordan algoritmene på Tiktok fungerer? Se videoen under:

Hvordan har sosiale medier påvirket deg?

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her

Del gjerne dine erfaringer med sosiale medier i vårt debattstudio. Husk fullt navn. Vi oppfordrer til saklighet i debatten.

Send inn