Vi har hatt en eventyrlig vekst i interessen for våre digitale debatter og debattinnlegg siden vi startet med vår debattsatsing på tampen av 2021.

Men vi vil videre. Vi vil at enda flere skal få med seg og bidra til de viktige debattene i landsdelen.

Derfor gjør vi nå alle våre leserinnlegg åpne for alle. Det gjør vi fordi vi ønsker at flere skal komme til Fædrelandsvennen for å få med seg de viktige debattene i landsdelen.

Jeg skulle selvsagt ønske at alle abonnerte på Fædrelandsvennen. Slik er det ikke, og da blir viktige debatter gjerne tatt i sosiale medier eller andre steder der alle har tilgang.

Vi vil at alle skal kunne lese og bidra i samfunnsdebatten på Sørlandet. Dette gjelder særlig unge og folk som av ulike årsaker ikke har funnet et hjem hos oss.

Gode debattinnlegg blir godt lest på fvn.no. Men mange av dem fortjener enda mer lesing. Noen burde gå viralt.

Ved å åpne våre debattinnlegg regner vi med at enda flere blir engasjert, og får lyst til å delta. Det vil ha mye å si for landsdelen om flere kaster seg inn i samfunnsdebatten.

Historien, også her lokalt, har vist oss tydelig at debatt uten grenser kan bære helt galt avsted. I tilnærmet lovløse fora som for eksempel Facebook er, får hets, hat og udokumenterte påstander plass til å vokse. Det skremmer mange, særlig unge, fra å delta i debatten.

Fædrelandsvennen skal være en motvekt til dette. Ytringsfriheten står sterkt, og vi har takhøyde for sterke meninger.

Men vi publiserer ikke innlegg som bryter med våre etiske retningslinjer. Vi har også laget tips om hva slags innlegg som blir godt lest hos oss, og som vi gjerne ser flere av.

Hvis du brenner for noe som du kanskje er usikker på hvordan du kan få ut, hjelper vi deg gjerne. Det gjelder også om du ikke er helt trygg på skriving, eller om du snakker lite norsk.

Vi i Fædrelandsvennen må speile mangfoldet av meninger som finnes i landsdelen vår. Da trenger vi at flere melder seg på.

Som en ekstra inspirasjon, vil vi fra og med mai kåre månedens beste innlegg, og honorere dette med 2000 kroner. Debattredaksjonen i Fædrelandsvennen vil fungere som jury. Innlegg fra «nye» debattanter, særlig modige innlegg og innlegg som blir godt lest, vil være blant kriteriene. Du kan selv bidra til økt lesing ved å dele ditt innlegg i sosiale medier.

Spør oss i debattstudioet under om du lurer på noe eller vurderer å kaste deg inn i samfunnsdebatten.

Husk å legge oss til på Snapchat! Brukernavn: fvn.no

På snapchat kan du snakke med oss, og se et utvalg av saker og leserinnlegg bli diskutert.

Debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Hva mener du? Del med oss, men husk fullt navn.

Send inn

- Viktig forbedring

Hallo, dette var en viktig forbedring

Det som slo meg var at FVN samtidig burde gjøre det enklere for leserne å gi kommentarer til avisens lederartikler.

I dag blir lederen av mange opplevet som en enveiskommunikasjon som ikke oppfordrer til engasjement?

Karl E. Gabrielsen

Hei, Karl. Du har et godt poeng. Da vi startet med debattstudioer under enkelte saker (som her), så vi at svært få kommenterte lederne våre. De er heller ikke spesielt godt lest digitalt.

Derfor har vi heller prioritert debatt på andre saker som vi tror skaper mer engasjement. Men de lederne vi tenker er spesielt debatt-vennlige, pleier vi å åpne for debatt. For eksempel dagens leder (lenke under).

Men mulig vi må revurdere og ha det på alle, eller flere.

Mari Horve Reite

- Bra for landsdelen

Gratulerer! Dette blir veldig bra. Håper FVN vil hevde seg på linje med Nord- og Midt-Norsk debatt, og i beste fall overgå dem. Dette er bra for landsdelen!

Jannike Arnesen

Takk! Vi har selvsagt alle planer om å overgå dem, hehe. Håper alle sørlendinger kjenner på ytringsiveren nå, så får vi det til sammen.

Mari Horve Reite

- Likes?

Hei Mari. Du har selvsagt et godt poeng mht om man har tid og anledning til å følge opp et debattinnlegg. Som du sier må jo det avklares i forkant av publikasjon, ellers ville det hele bli enveisdialog og ikke debatt. Kan du tenke andre alternativer til positiv/negativ respons fra leserne? "Likes" feks.?

Rolf Wilhelmsen

Jo. Det er ønskelig, som jeg har sagt til deg tidligere.

Men i så fall vil det bli i våre digitale debatter.

Vi jobber med saken.

Mari Horve Reite

- Begrenser debatten?

Dere begrenser debatten på Snapchat?

Det finnes faktisk folk som hverken har Snap, Face eller Insta.

Overflødige greier dette.

Hvorfor har dere lagt Twitter på is?

Marius Frivik

Hei! Nei, vi begrenser ikke debatten til Snap. Vi har debatt først og fremst på våre egne sider. Altså her i vårt digitale debattstudio og på www.fvn.no/mening.

Så teaser vi en del aktuelle saker/debatter på Snapchat, fordi mange unge er der. Vi vil gjerne at de engasjerer seg i samfunnsdebatten.

Vi droppet Twitter i stor grad da vi gikk over til abonnementsløsning. Det kan godt hende vi satser på ny der når vi åpner debattinnleggene våre igjen nå. Men først og fremst satser vi altså på det vi kan publisere på fvn.no

Mari Horve Reite, debattredaktør

- Åpne for debatt på innlegg

Meget bra tiltak! Skulle i tillegg ønske at FVN kunne åpne for debatt på mottatte innlegg som hadde almen interesse. Avisen må jo ha en moderator uansett om debatten er i avisens regi, eller mottatt fra leserne. Da blir FVN virkelig en foregangsavis!

Rolf Wilhelmsen

Hei. Rolf. Takk for innspill. Vi diskuterer dette nå og da, og har gjort det i noen få tilfeller.

Det gjør vi for eksempel når vi mener debatten har stor interesse og kan engasjere mange. Men vi gjør det alltid i samråd med den som har skrevet innlegget, fordi vedkommende bør ha tid til å svare.

I en travel hverdag, er det ikke alle som har tid til å diskutere i timevis hos oss. Vi ønsker likevel at de sender oss gode debattinnlegg.

Mari Horve Reite, debattredaktør

Et flott skritt i riktig retning!

Bernt Erik Olsen

- Ikke bare politisk korrekte

Flott, men husk det er personlige meninger som fremkommer og det man skriver må man selv ta ansvar for. Problemet er at vi er mange som er skarpe i skrivemåte og går rett på sakens kjerne, og det må aksepteres. Vi kan ikke ha det som før, da det til slutt blei kritikk til den som faktisk kom med de riktige opplysningene og fakta. Det er mye grums i politikken og i administrasjonen i Kristiansand og det må tåle dagens lys. Om det ikke gjør det så bør det i alle fall skrives om og alle stener må snus. Vi kan ikke ha det slik at bare de politisk korrekte og uten skrivefeil skal bestemme i kommentarfeltet.

sindre solberg

Hei!

Du har rett i at den enkelte er ansvarlig, men til forskjell fra for eksempel sosiale medier, har vi også et ansvar dersom det fremkommer personhets eller udokumenterte påstander på fvn.no.

Derfor forhåndsmodererer vi, og er nokså strenge på påstander. For eksempel kunne vi her sagt nei til påstanden "da det til slutt blei kritikk til den som faktisk kom med de riktige opplysningene og fakta." Fordi vi mener det er feil. Men det er kritikk av oss, så det kan vi la stå.  Når det gjelder "Det er mye grums i politikken og administrasjonen i Kristiansand" er det også en påstand som bør belegges med eksempler. Vi lar det stå nå fordi det kan leses som en generell kritikk, men du burde kuttet ordet "mye". Ellers er vi tilhengere av personlige meninger og skarpe kommentarer.

Når det gjelder den siste setningen din, er vi hjertens enige!

Mari Horve Reite, debattredaktør

Bravo FVN!

👏👏👏👏👏

Nils Nilsen

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir.

Send ditt debattinnlegg til debatt@fvn.no