ÅMLI: For få år siden var Aust-Agder-kommunen Åmli kjent som landets uførekommune, og oslopressen laget store oppslag om begredeligheten. Åmli lå dårligst an på alle tenkelige statistikker, og var skrekkeksemplet på Sørlandets dårlige levekår. Nå har det snudd, og mandag besøkte høyreleder Erna Solberg kommunen for å lære av hva Åmli hadde gjort. Planen er at Høyre skal foreslå en nasjonal ordning etter modell fra Åmli.

Solskinnshistorie

syb047d1(1).jpg

Og det er litt av en solskinnshistorie Åmli kan oppvise. Kommunen har redusert utbetalingene til sosialhjelp fra over 2 millioner kroner til cirka 200.000 kroner. Tallet på sosialklienter har også gått kraftig tilbake. Fram til 2007 var det rundt 90 sosialhjelpsmottakere i Åmli, med en topp i 2004 med 109 mottakere. I 2010 var tallet kommet ned i 34.Metoden har vært å stille krav til alle mottakere av sosialhjelp at de må delta i en eller annen type aktivitet. "Før kunne det nok hende at vi ga folk penger i stedet for hjelp", forklarte rådmann Bjarte Nordås til Agderposten i fjor.

Passivitet ødelegger mennesker.

Brukerne av sosialhjelp har fått tett oppfølging og individuell kartlegging. Deretter forventer Nav-kontoret i kommunen at de skal ut i arbeid, på kurs, skole eller i annen aktivitet fra dag én. Hvis de ikke møter opp, mister de sosialhjelpen og går over på nødhjelpssatser på 70 kroner dagen. Og det er fullstendig lovlig.

Flyttelass til Moss

Ikke alle sosialhjelpsmottakerne har likt ordningen, og noen har valgt å flytte til andre kommuner som betaler ut penger uten å stille krav. Ved flere anledninger er kommunale lastebiler brukt til å kjøre flyttelass så langt som til Moss.

Selv om Åmli i denne omgang kun har nedgang i bruken av sosialhjelp, er det å forvente at dette i neste omgang vil slå ut i lavere uføretrygding av unge mennesker.

Mindre arbeidsevne

Høyrelederen konkluderer med at aktivitet er nøkkelen i møte med ungdom som mangler retning i livet. Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ble bedt av NRK om å kommentere Åmli-besøket, sa hun seg helt enig i at det er viktig å bryte den negative kjeden som lett oppstår når unge havner i trygdekøene og passivt mottar penger.

Passivitet over tid kan føre til mindre arbeidsevne. Slikt ødelegger mennesker. Ingen må gis lov til å forgå i passivitet hvis de kan vekkes til innsats ved hjelp av aktivitet.