Det fremgår av en fersk, landsomfattende undersøkelse Statistisk sentralbyrå har utført for Norad. Hvert år foreslår Frp kraftige kutt i bistanden på statsbudsjettet. Partiet er dermed i utakt med et overveldende flertall av sine velgere.

I en kommentar til undersøkelsen lyder imidlertid nye toner fra Morten Høglund, Frps utenrikspolitiske talsmann. Han sier kampen mot bistand er forbi i Frp. Det er gledelige nyheter at kampen for eller mot bistand synes å være over i den politiske debatten. Nå dreies fokus mer og mer over på hva slags bistand som virker. En debatt vi ønsker velkommen.

SSB-undersøkelsen viser at oppslutningen om bistand er høy i den norske befolkningen. 87 prosent er positive, og 70 prosent mener bistanden er passe stor eller bør økes. Det er uttrykk for at solidaritetsfølelsen med folk i nød er sterk. Samtidig er det et tankekors at bare seks av ti svarer at norsk bistand gir gode resultater.

Norge ligger i verdenstoppen i bistand. I fjor var samlet beløp 27 milliarder kroner. Som et av verdens rikeste land bør da Norge også kjenne et spesielt ansvar for bekjempelse av sult og fattigdom globalt. Et bistandsbudsjett det er nasjonal konsensus om er et viktig signal til andre rike land om å prioritere den tredje verden høyere.

Samtdig er det et problem i norsk bistandspolitikk at mange ledende stemmer synes å være mer opptatt av bevilgnings-nivå enn resultater. Et kritisk lys på pengeflyten er maktpåliggende. En av den norske høyresidens sterkeste innvendinger er at direkte budsjettstøtte til u-land ikke nødvendigvis hjelper de fattige, men tvert imot kan bidra til at ineffektive og korrupte regimer overlever lenger enn de ellers ville ha gjort.

Hvor mye norsk bistand som ender opp i feil lommer, vet vi ikke. SSB-undersøkelsen avdekker betydelig skepsis til om norsk bistand virker. Kanskje kan en debatt om mål og midler i bistandspolitikken føre til enda større oppslutning om og tillit til bistand. For det er ikke gitt at dagens norske bistand er den beste måten å hjelpe fattige mennesker i andre land på.