Revisjonen planter ansvaret for den lemfeldige og kritikkverdige behandlingen av byggesaker i strandsonen hos administrasjon og politikere. Plan— og bygningsetaten refses for å ha åpnet for en uthuling av intensjonene i gjeldende reguleringsplaner - og politikerne for å ha tillatt flere utbygginger i strid med anbefalinger fra administrasjonen.

Nedbyggingen av strandsonen i Kristiansand har vært massiv de siste årene. Det har skjedd parallelt med at Miljøverndepartementet har innskjerpet de nasjonale retningslinjene for bygging og inngrep i 100-metersbeltet. Et uttrykk for at kommunen ikke har evnet å forvalte ansvaret den skal ivareta.

Én årsak til den omfattende nedbyggingen av strandsonen er at kommunen har latt seg styre av gamle avtaler og planer som tillater bygging - og sett bort fra at nasjonale retningslinjer er blitt strengere. Dette er en saksbehandling Kristiansand kommune ikke kan være bekjent av.

Kommunerevisjonen foreslår at kommunen tar skjeen i en annen hånd når det gjelder reguleringsplaner for bygging og inngrep i strandsonen. Dessuten mener revisjonen at plan- og bygningsetaten bør tolke reguleringsplaner i strandsonen mest mulig etter nasjonale retningslinjer.

Om revisjonens forslag følges opp, er et åpent spørsmål. Reaksjonene fra Høyres Hans Otto Lund, tidligere leder i byutviklingsstyret, er i alle fall dårlig nytt for alle som vil bremse utbygging i strandsonen. Lund mener det ikke er riktig å legge nasjonale føringer til grunn i Kristiansand.

Kommunerevisjonen har foreskrevet medisinen for å få kontroll med utbygging i strandsonen i Kristiansand. Spørsmålet er om det er politisk vilje til å rydde opp i forholdene kommunerevisjonen har avdekket.