Slagutredningen ble en realitet etter mange år med uforutsigbar og tung drift av avdelingene i Kristiansand (SSK) og Arendal (SSA). Jeg har arbeidet ved nevrologisk avdeling i 14 år. I alle disse årene har det med jevne mellomrom vært oppe diskusjoner om mer samlet og effektiv drift. Mulighetene har blitt utredet flere ganger, men hver gang strandet fordi sterke krefter har ønsket å beholde driften som den er. Da sykehuset ble statlig og avdelingen deretter fikk en leder på tvers av lokasjoner, skulle det bli lettere å ta beslutninger til gode for hele Agders befolkning.

I slagutredningen er det sett på alle forhold ved driften slik den er i dag. Jeg mener mange av disse faktaopplysningene ikke er kommet fram til befolkningen. Det har vært skapt frykt og uro for hva den foreslåtte modellen vil innebære, og det har endatil blitt nevnt fare for liv og helse.

I dag har sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand mottak av slagpasienter hele døgnet alle årets dager. Sykehuset i Arendal tar ikke imot slagpasienter i tidsrommet mellom 21.00 og 08.00 hver dag og ikke 8 uker på sommeren. Da fraktes pasientene til sykehuset i Kristiansand. Så vidt meg bekjent uten at det i de to årene det har vært slik, har vært fare for liv og helse.

Nevrologi er ett relativt lite fagfelt. Til sammen på de tre sykehusene har nevrologien i dag 34 senger. 18 av dem er slagsenger. 16 er til andre nevrologiske pasienter. Flekkefjord sykehus har ikke nevrologiske pasienter, de sendes til Kristiansand, og har så vidt jeg vet alltid gjort det. Flekkefjord har 4 slagsenger og rehabiliterer pasientene selv. Kristiansand og Arendal sender pasientene til rehabilitering på tidligere Kongsgaard og spesialiserte sykehjem.

I Flekkefjord er det medisinsk avdeling som drifter slagenheten. Medisinske leger gir pasientene trombolyse i samarbeid med nevrolog på vakt i Kristiansand via telemedisin. Det er et identisk tilbud som er foreslått i Arendal. Det vil gi mottak av slagpasienter 24 timer 7 dager i uken.

2009-tall hentet fra slagutredningen viser: I Arendal var tiden fra pasienten kom inn døra på sykehuset til blodproppløsende behandling (trombolyse) ble gitt («door to needle time») 51 minutter, i Flekkefjord 48 og i Kristiansand 26 minutter. Alle tre sykehusene har forbedret seg i 2010, men fortsatt leder Kristiansand an med best tall.

Andel av slagpasientene som fikk trombolyse var i Arendal 9 %, Flekkefjord 6 % (CT-maskin nede for noen måneder, og pasientene ble sendt til Kristiansand), Kristiansand 17 %. Alle sykehusene har forbedret seg også her i 2010, men fortsatt er det størst sjanse for å få denne behandlingen om man kommer til Kristiansand.

Jeg kan med sikkerhet si at sykehuset i Kristiansand har vært ledende og lokomotivet for sykehusene på Agder i behandling av slagpasienter. Vi startet 3 år før sykehusene i Arendal og Flekkefjord med behandlingen og har vært ledende nasjonalt og til dels også internasjonalt på utvikling av den modellen vi i dag følger.

Flekkefjord er et foregangssykehus for teleslag-løsningen, og ikke noe tilsier at det er en dårlig modell. De gir mer blodproppløsende behandling enn mange sykehus som har nevrologiske avdelinger.

Jeg skal ikke spekulere i hvorfor sykehuset i Arendal sprer frykt i befolkningen ved å fremstille den foreslåtte modellen som faglig dårlig. Fakta er at mottak av slagpasienter vil foregå 24 timer syv dager i uken i motsetning til i dag der det omregnet i timer over halve året ikke er mulig å bli innlagt på sykehuset i Arendal med slag. Vet befolkningen det?

Det er i slagutredningen lagt til grunn at det skal være en tidsgevinst ved å komme til sykehuset i Arendal i forhold til dagens ordning. Dersom det tidsvinduet ikke utnyttes vil kanskje den beste løsningen for befolkningen være å komme til Kristiansand? Det er utprøvd, og vi vet det fungerer. Reiseveien vil kompenseres i kort «door to needle time», og flere pasienter vil motta den behandlingen vi vet virker best.