Den innebærer en langt strengere praktisering av byggeforbudet i strandsonen i store deler av landet, blant annet i kystkommunene på Agder. Innstramningen er dessverre nødvendig.

Helt siden 1965 har det i prinsippet vært forbudt å bygge hytter og hus i hundremetersbeltet, bortsett fra i tettbygde strøk. Lokale myndigheter har imidlertid hatt adgang til å gi dispensasjoner. Alle som tar seg en tur i vår lokale skjærgård kan med egne øyne se at denne retten har vært brukt svært flittig, med en betydelig nedbygging og privatisering av strandsonen i mange kommuner som resultat.

For å bøte på dette har regjering etter regjering truet med ulike tiltak. Men de konkrete resultatene har vært få, inntil nå. De rødgrønne skal ha ros for omsider å la handling følge ord.

Innstramningen har allerede møtt sterke protester, også fra regjeringspartienes egne rekker. I gårsdagens utgave av Agderposten varsler flere ordførere kamp mot det nye regimet. Arendals Ap-ordfører Torill Rolstad Larsen kaller regjeringens innskjerping «forferdelig» og «håpløs» og sier hun vil forsøke å danne politiske allianser for å få mer lempelige bestemmelser langs sørlandskysten. Hun får følge av sin kollega i Lillesand, Arne Thomassen (H), som sier vi på Sørlandet har «masser av plass». Tvedestrand-ordfører Jan Dukene (Tverrpolitisk liste) mener «lokale politikere er best skikket til å avgjøre også i strandsonen».

Beklageligvis har den nære forhistorie vist at det ikke er tilfellet. Det er nettopp lokalpolitikernes slepphendte holdning til byggeforbudet som gjør det nødvendig å gripe inn mot det lokale selvstyret på dette området. Kommunestyre— og bystyrepolitikere i en rekke kystkommuner har ikke på en god nok måte maktet å forvalte den dyrebare ressursen som strandsonen utgjør, til fellesskapets beste. Derfor er det på høy tid at sentrale myndigheter tar grep.