Det vil ikke være overraskende om smitten kommer fra en matvare, slik tilfellet var under det forrige E. coli-utbruddet i 2006. Den gang ble 10 barn syke og en fire år gammel gutt døde av nyresvikt. Smittekilden viste seg å være morrpølse.

Når barn kan dø av norsk mat er det forståelig at det skaper sterke reaksjoner. Derfor er det også maktpåliggende at smittekilden blir funnet.

Selv om vi ennå ikke vet hvor smitten kommer fra, er det all grunn til å tro at hygienen ved norske slakterier ikke alltid er god nok. Professor Truls Nesbakken ved Norges Veterinærhøgskole kom denne uken med skarp kritikk av slaktehygienen, og med bakgrunn i en rapport fra Mattilsynet hevder han at lite har skjedd siden E. coli-skandalen for tre år siden. Det rimer dårlig med landbruksnæringens gjentatte påstander om hvor trygg maten er hos oss sammenlignet med en del andre land.

I 2006 var nesten 10.000 storfe som ble levert til norske slakterier så skitne at bonden ikke fikk full betaling for dyret. Møkkete slaktedyr regnes som en av de mest sannsynlige årsakene til at den farlige E. coli-bakterien havner i mat. Er ikke forholdene ved sakteriene vesentlig bedre nå enn for tre år siden, slik Nesbakken mener, er det skremmende.

Flere hundre tusen dyr må hvert år kasseres her i landet som følge av sykdommer og dårlig husdyrhold. Infeksjoner, avmagring, betennelser og dårlig dyretransport er blant problemene landbruket sliter med. Dette bidrar til å styrke inntrykket av at det er langt fram til en akseptabel dyrehelse.

E. coli-bakterien i norske kjøttprodukter i 2006 avlivet myten om at norsk mat er tryggere enn den som kommer fra matvareprodusenter i andre deler av verden. Viser det seg igjen at avføring fra dyr har havnet i matvarene, står bøndene i fare for å undergrave sin egen næring, fordi forbrukerne mister tilliten til at norske kjøttprodukter er rene.