I Norge er kun 3 % av totalarealet dyrka mark. I Danmark og England er tilsvarende rundt 50 %. For å kunne dyrke plener, parker og mat må vi ha jord, luft og vann. Jord er ingen fornybar ressurs, derfor er det så viktig å ta vare på den og bruke den godt.

Jord på dagsorden

I 2015 vil jord og jordvern bli satt som tema på mange konferanser og samlinger rundt om i hele verden. Vi kan også bli med ved å sette jord på dagsorden hos oss. «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe».

Jeg ønsker at så mange som mulig er med å markere Det internasjonale jordåret. Plant en bærbusk, et epletre eller så litt ekstra til kjøkkenhagen. Jeg har allerede sådd solsikke og startet en konkurranse med mitt barnebarn, om hvem av oss som klarer å få fram den største solsikken. Jeg har også utfordrer min mor, om hvem av oss som først kan høste egne poteter i år.

Bevissthet rundt matproduksjon

Flere store byer i verden har en bevissthet rundt matproduksjon. I Tokyo, i New York og flere andre byer tar de matproduksjonen opp i terrasser og på tak. På en slik måte at det er en fryd for både øye og gane. I Chicago har sågar ordføreren gitt ut et eget hefte om hvordan du kan dyrke mat på hustak.

Det er med begeistring jeg opplever en økende interesse for nærdyrka mat, kortreist mat, rein mat, matmangfold og jeg vet ikke hva. Kjært barn har mange navn. Med like stor begeistring vet jeg at vi har plass til å dyrke enda mer rundt om i nærmiljøene, og at interessen for det er økende.

I 2015 vil jord og jordvern bli satt som tema på mange konferanser og samlinger rundt om i hele verden.

I Kristiansand kommune har vi alle muligheter til å kombinere plener, blomsterbed og matproduksjon på en måte som kan sette oss på «matdyrkerkartet». Trær og busker er en fryd for øyet enten de står i blomstring på forsommeren eller bugner av frukt og bær på høsten — da de også smaker utrolig godt! Til glede for kommunens innbyggere og alle som besøker byen. Byen har allerede plener og parkanlegg som er i særklasse. Hva Gerd Gundersen og Svein Ole Breland har gjort for oss som opplever denne prakten hver eneste sommer, er uvurderlig. Takket være samspillet mellom disse ildsjelene, jorda, luft og vann kan vi legge oss ned på grønne plener for å slappe av og nyte duften fra blomsterbed like ved.

Flere parsellhager

Slik skal vi fortsatt ha det. Men noen steder kan vi plante inn matvekster, bærbusker og frukttre i fint samspill med andre vekster - og det vil Kristiansand Senterparti motivere til. Vi vil også ha flere parsellhager, offentlige kjøkkenhager som innbyggere uten hage kan leie. Allerede i 1913 skriver Sunnhet og Velvære at hagestell er: «Den mest ideelle af legemlige Beskjæftigelser».

Matproduksjon er for mange god rekreasjon, god folkehelse og god integreringspolitikk. Derfor er det godt nytt når vi ser at slike aktiviteter blir en stor del av programmene for opplegg på Inn på tunet -gårdene og andre aktiviteter i skoler og barnehager.

Nærdyrka mat

Kristiansand Senterparti har tre viktige stikkord vi skal arbeide med i kommende valgperiode. Det er: Menneske, Mat og Miljø. Vi vil jobbe for at det skal bli mer nærdyrka mat til våre innbyggere og besøkende. Mer mat i bymiljøet, flere parsellhager og mer andelsjordbruk. Og så vil vi at matproduksjon i større grad kan være med på å skape rekreasjon og restitusjon for mennesker som trenger det. At trygg og nærdyrka mat kan bli en viktig del av folkehelsa vår.

Velkommen til bords!