DEBATT: Forsida preges av den samme voldsbølgen som vi kjenner fra hovedstadsavisene. To av hovedsakene handler om en ung mann og en ung kvinne som har blitt utsatt for ran og voldtekt. Begge handlingene skaper frykt og utrygghet i byen vår, begge ofrene må ivaretas.

Vi vet imidlertid at voldtekt er mer skambelagt enn ran, og at mange voldtekter ikke anmeldes, både på grunn av skammen knyttet til offerrollen, og fordi det er vanskelig å vinne fram i rettssystemet med voldtektssaker. Da er det forstemmende at Fædrelandsvennen bruker to ulike innfallsvinkler i overskriftene sine: «Kvinne (20) skal ha blitt voldtatt ved sti» og «ung mann ranet».

”Vi vet imidlertid at voldtekt er mer skambelagt enn ran, og at mange voldtekter ikke anmeldes, både på grunn av skammen knyttet til offerrollen, og fordi det er vanskelig å vinne fram i rettssystemet med voldtektssaker

Helle I. Mellingen, debattant

Overskriftene, og selve sakene, behandler ofrene ulikt: kvinnen «sier hun ble voldtatt», mens mannen kontaktet politiet etter at han «ble ranet». Ingen forbehold fra avisens side om hvorvidt ranet er reelt, mens voldtekten kun beskrives som noe kvinnen selv sier at hun ble utsatt for, som «den angivelige voldtekten».

Jeg frykter at denne typen ulikhet i journalistisk tilnærming signaliserer en holdning om at kvinner har mindre troverdighet enn menn når de rapporterer overfall, og i verste fall fører til færre anmeldelser. Etter den siste ukas nasjonale dugnad mot voldtekter og mot skammen som knyttes til det å ha blitt voldtatt, håper jeg fvn.no revurderer sine holdninger når det gjelder å beskrive ulike typer kriminalitet, og ikke minst ofrene.

Jeg ser ingen grunn til at kvinner skulle ha mindre troverdighet enn menn i denne type saker.

Helle I. Mellingen

Kristiansand