Lørdag sa landsmøtet i Unge Venstre ja til et borgerlig regjeringssamarbeid om to år hvor også Frp er med. Bare et par dager senere åpnet nestleder Dagrun Eriksen i KrF for bred borgerlig samling med Frp på laget fram mot stortingsvalget i 2013. Samtidig med de nye tankene fra sentrum, er det bevegelse i Frp. Målet er å gjøre partiet mer spiselig for borgerlig allierte. Ifølge Frps nye finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen blir det mindre høyrepopulistisk utspillspolitikk og mer realpolitikk i tiden som kommer. Det må lyde som musikk i ørene på tilhengere av et bedre samarbeidsklima på borgerlig side.

Signalene fra Unge Venstres landsmøte og KrFs nestleder bør være oppmuntrende for alle som ønsker et styringsdyktig, borgerlig regjeringsalternativ fram mot neste valg. I 2009 bidro den borgerlige opposisjonen sterkt til å bane vei for fire nye rødgrønne år. Splittelse, konflikt og kaos gjorde det ikke lett for velgerne å vite hva et eventuelt borgerlig flertall skulle brukes til. Partilederne Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) ville ikke ha noe med Frp å gjøre.

Nå er Høybråten og Sponheim historie som partiledere. Det kan lette mye av kommunikasjonen i borgerlig leir. Likevel er det lang vei fram for et samlende borgerlig prosjekt. Ikke minst blir det spennende å se hvordan moderpartiet Venstre stiller seg til ungdomsorganisasjonens utstrakte hånd til Frp. Men med Trine Skei Grande i førersetet er mulighetene for positiv respons større enn om Sponheim fortsatt hadde hatt styringen. En styrke for samlingstanken er det også at Knut Arild Hareide har overtatt etter Høybråten.

To år er lang tid i politikken og mye kan endre seg til høsten 2013. Men at usikkerheten om et alternativ til de rødgrønne fjernes, vil de borgerlige tjene på. Det betinger en helt annen vilje til samarbeid og kompromisser enn det vi har sett hittil. Trolig er det begynnelsen på denne prosessen Unge Venstre og KrF nå har initiert. For velgerne vil et tydelig alternativ til den rødgrønne alliansen være avklarende og kan bidra til større valgoppslutning.