Av den grunn føler vi det er litt underlig at politimester Kirsten Lindeberg er fornøyd og peker på at politiet på Agder oppklarer ett par prosent mer enn landsgjennomsnittet. For de mange som i fjor ble rammet av innbrudd i hjemmet, stjålne biler og voldssaker, for å nevne noe, er det alltid frustrerende og uheldig at forbrytelser man anmelder ikke blir oppklart.

I et rettssamfunn må målet være å oppklare alle saker. Det er selvsagt helt umulig, men det er ingen grunn til å si seg fornøyd med at seks av ti forbrytelser ikke blir oppklart. Samfunnet skal ikke tolerere mindre bilinnbrudd, villainnbrudd og lignende uten at dette får konsekvenser for gjerningspersonene. Hverdagskriminaliteten rammer flest og at dette prioriteres av politiet er viktig for folks tillit til den samme etat.

Vi har forståelse for at med begrensede ressurser må politiet prioritere hardt. Tøffe drapssaker, ran og overgrepssaker tar tid og dette er typer saker det er viktig blir oppklart. Det er også sterkt foruroligende at det i fjor ble registrert hele 92 tilfeller av seksuelle overgrep mot barn under 16 år. Dette er forbrytelser som krever mye ressurser.

Fjorårets innsats av Agder politidistrikt kostet for mye penger, og etaten må spare i år og neste år. Politimesteren varsler at dette kan bety nedbemanning. Det er svært beklagelig og det siste vi trenger. Politiet trenger økte ressurser, ikke færre. Ikke minst i forhold til at sakene blir mer komplisert, forbrytere opptrer i grupper og er godt organisert.

I fjor opplevde vi at organiserte grupper gjennomførte villainnbrudd etter villainnbrudd uten at politiet klarte å fakke forbryterne. Dette på tross av at økte ressurser ble satt inn. Slike raid vil vi sannsynligvis oppleve mer av, og en skikkelig innsats av politiet er nødvendig for at ikke en hel landsdel skal føle frykt for innbrudd og ødeleggelser av privat eiendom.