Foreløpig har vi fått på plass penger i statsbudsjettet til 300 nye helsesøstre i 2014 og 450 årsverk i 2015. I 2016 lover Venstre ytterligere 250 nye helsesøstre.

Det betyr at vi er i ferd med å overoppfylle valgløftet vårt allerede neste år, men vi trenger at kommunen er med på løftet og bruker pengene til det de er ment for. Det har blitt avdekket at en del kommuner bruker penger avsatt til skolehelsetjenesten til andre oppgaver. Venstre vil prioritere skolehelsetjenesten høyt både på stortinget og i kommunene.

Sliter psykisk

Det er fordi vi vet at det er mange barn og unge som sliter psykisk. En helsesøster som har tid til å prate ordentlig med elever som trenger det, når de trenger det, er med på å forebygge alvorlige problemer senere i livet.

Oppvekstvilkår er tett knyttet sammen med psykisk helse. Psykiske lidelser koster samfunnet store summer hvert år, og i tillegg kommer belastningen for den enkelte og deres pårørende.

Å komme inn tidlig med innsats, er god samfunnsøkonomi. Derfor er den første oppgaven å finne de barna som har behov for ekstra oppfølging, og deretter sikre rask og tverrfaglig hjelp.

Venstre er opptatt av at ingen barn eller unge skal komme til stengt dør slik mange fremdeles gjør, men oppleve at helsesøster er en viktig del av skolens personale og en viktig samarbeidspartner for lærerne.