I Aust-Agder kniver Frp med Ap om å være størst.

Vest-Agder er annerledeslandet politisk sett. At Frp holder stand, er kanskje ikke så overraskende. Men at partiet er så mye større enn konkurrentene, er spesielt. Mens Frp er på 30-tallet, befinner de nærmeste konkurrentene Ap og KrF seg på 18-tallet. At KrF fortsatt har en så sterk posisjon, er også et særtrekk for Vest-Agder.

Aust-Agder er også et annerledesland. Her er Ap og Frp størst med rundt 30 prosent oppslutning. Det spesielle er at konkurrentene er fullstendig akterutseilt. Nærmest ligger KrF og Høyre med 10-11 prosent. Mye tyder på at de to store kommer til å ta med seg de stortingsmandatene Aust-Agder har til disposisjon.

At Frp får støtte av nesten hver tredje velger på Agder, er oppsiktsvekkende. Ikke minst i lys av at partiets landsmøte for et par uker siden gikk inn for aktiv dødshjelp. I vår landsdel, hvor kristne verdier står sterkt, skulle en tro et slikt vedtak ville få konsekvenser. Det har ikke skjedd. Frp er ikke bare desidert størst, men har også størst oppslutning i alle aldersgrupper.

Et valgresultat som InFacts junimåling vil gi kraftig borgerlig dominans på Agderbenken. Av de åtte representantene vil tre være fra Ap og de øvrige fra borgerlig side. Hvordan utjevningsmandatene fordeles, gir ikke målingen svar på.

Frp ligger godt an til å ta to mandater i begge fylkene. KrF og Høyre ser ut til å trygge ett mandat hver i Vest-Agder, men begge partier har en jobb å gjøre i aust. En oppslutning på 10-11 prosent holder ikke til stortingsplass.

Med tanke på innflytelse i en eventuell borgerlig regjering, er målingen interessant. Frp kan komme til å ta halvparten av plassene på Agderbenken (utjevningsmandater unntatt). Skal det gi uttelling for landsdelen, betinger det at Frp blir med i regjering. Det har vi ingen garanti for, siden samarbeidsviljen og –evnen i mellompartiene på borgerlig side så langt er fraværende. Agders desidert største parti kan i verste fall bli uten innflytelse – om da ikke Frp og Høyre får flertall alene.