Generalsekretær Kofi Annan uttalte at om ikke kravene etterkommes, får det konsekvenser.

Fristen utløp ved utgangen av august, men overgrepene fortsetter. FNs spesialutsending til Sudan, nederlenderen Jan Pronk, sa da han besøkte Oslo mandag at regjeringen har gjort noe positivt med mange av kravene sikkerhetsrådet har stilt, men ikke det viktigste og avgjørende punktet: Avvæpning av den fryktede Janjaweed-militsen. Det ser i stedet ut til at regjeringen har latt militsen operere som den vil.

Darfur har tre-fire millioner innbyggere. Titusener er drept eller har sultet i hjel de siste månedene, og 1,2 millioner er drevet på flukt. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen USaid mener 350.000 kan dø av matmangel de neste månedene om de ikke får hjelp utenfra.

Leger Uten Grenser slo alarm om situasjonen allerede før jul i fjor, og beskriver forholdene i Darfur som verdens verste humanitære katastrofe. Omfanget av lidelsene øker hver dag som går, og behovet for nødhjelp er skrikende. Hittil har responsen fra verdenssamfunnet vært lunken.

Både USA og FN øver press på regjeringen for å få til en avvæpning av militsen. I FN er det krefter som vil bruke sterkere virkemidler, men det kan føre til uønsket splittelse i organisasjonen og svekke arbeidet med å finne en løsning. Landene i Den arabiske liga avviser sanksjoner, mens statene i Den afrikanske union foretrekker samarbeid med regjeringen fremfor å fordømme den.

Siden sanksjoner synes lite aktuelt i øyeblikket, må det øves et enda sterkere politisk press på regjeringen for å avvæpne militsen. Samtidig må regjeringen overbevises om at den trenger hjelp utenfra for å få situasjonen under kontoll. Selv om Den afrikanske union har en fredsstyrke på plass, er ikke det nok. Å sende FN-soldater til landet kan være en farbar vei ut av uføret.

Behovet for nødhjelp er akutt, men tilbakemeldingene fra hjelpeorganisasjonene er at det er blitt tyngre å mobilisere og be om penger til dem som lider nød. En årsak til dette kan være at mediedekningen av katastrofen i Darfur kommer i skyggen av terrorhandlinger, som gjennomføres for å skaffe oppmerksomhet.

Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors har en fellesaksjon gående for Darfur. Søndag vil de fleste hjem få besøk av bøssebærere. Vi oppfordrer til å gi raust, for befolkningen i Darfur er avhengige av vår hjelp nå.