Gjennom «Opptrappingsplan for psykisk helse» har regjering og storting lagt føringer for hvordan tilbudet til psykisk syke skal videreutvikles og bygges ut. Planen ble iverksatt i 1998, og gjelder fram til 2008. Den har en ramme på 11 milliarder kroner. Over halvveis i planperioden mangler sju av milliardene, ifølge VG

Opptrappingsplanen innebærer en betydelig omorganisering av eksisterende tilbud. Som helseminister uttalte Dagfinn Høybråten at det er uheldig at det settes et ensidig fokus på det som legges ned som ledd i denne omstillingsprosessen. Etter vår mening bør politikerne heller bekymre seg over at oppbyggingen av nye tilbud, som skal erstatte de som legges ned, er så mye på etterskudd.

En viktig del av opptrappingen skal skje innen kommunesektoren. Men mange kommuner har ikke kapasitet til å ta seg av de mest pleietrengende som skrives ut når sengeplasser nedlegges. For mens nedleggelsen av plassene har en konkret tidsfrist, har ikke utbyggingen av nytt tilbud en slik frist.

Psykisk helsevern skal være skjermet fra de innsparingskravene helseforetakene generelt er stilt overfor. Også i kommunene skal psykiatrien skjermes, slik at det blir en reell opptrapping. Det har sentrale myndigheter bestemt. Dette samsvarer dårlig med at pasienter skrives ut på fredager for å spare penger, og at midler til psykisk helse blir overført til somatiske avdelinger.

De dramatiske hendelsene de siste ukene har synliggjort at psykisk helsevern ofte taper kampen om ressursene. Det har sammenheng med at mennesker med psykiske lidelser i liten grad formidler sine behov som andre pasientgrupper. Nå er det på høy tid at ord blir til handling, og at politikerne sørger for at det bevilges penger til å gjennomføre den vedtatte opptrappingsplanen.

Voldshandlingene er en påminnelse om hvor sårbare vi er i vårt åpne samfunn. At vi skal kunne beskytte oss 100 prosent, er umulig, for det er urealistisk å tro at alle typer psykiske lidelser kan helbredes. Men det er mye å hente på forebygging hvis vedtatte planer følges opp.

I debatten som pågår, er det viktig at psykisk syke ikke stigmatiseres, og at fordommer får blomstre Vi må ikke bidra til å skape ubegrunnet frykt for enkeltmennesker som har det vanskelig nok allerede.