For styrkeforholdet mellom Ap og SV ble helt annerledes enn det var da de to partiene ble enige om å gå til valg på regjeringssamarbeid med Senterpartiet. Mens Ap har skaffet seg stadig økende oppslutning, har SV slitt i motgang. Nå er Ap over 30 prosent, mens SV har gått tilbake siden forrige valgs 12,5 prosent.

Senterpartiet gjorde et bedre valg enn ventet, men vil likevel bli minst i en rødgrønn regjering. I forhandlinger om en politisk plattform med Ap og SV vil ikke Sp gi ved dørene. Det blir spennende å se hvordan Ap takler utfordringen. For første gang blir partiet med i en samarbeidsregjering. Stoltenberg må nok være innstilt på å gi innrømmelser, men samtidig har han fått et votum fra velgerne som kan tolkes som at det er Aps politikk som skal ha størst gjennomslag. Det venter noen tøffe uker for de tre partiene før en politisk plattform er på plass.

Velgerne felte en knallhard dom over den sittende regjeringen. Kristelig Folkeparti og Høyres oppslutning er på historisk lavmål, og det er åpenbart at velgerne denne gangen ikke har bitt på skremslene om den røde fare og at alt kommer til å gå så mye verre om vi får regjeringsskifte.

Det eneste av regjeringspartiene som kom helskinnet fra valget, er Venstre. Partiet havnet godt over den mye omtalte sperregrensen, og fremstår som en av valgets vinnere. Kanskje har partiet Høyre— og KrF-velgere å takke for noe av oppsvinget. Før valget tok flere til orde for å stemme taktisk, for å bringe partiet over sperregrensen, fordi bare det kunne redde et borgelig flertall på Stortinget og fortsatt borgerlig regjering. Men Venstres fremgang var ikke i nærheten av å utligne de store tapene Høyre og KrF ble påført.

Mens Høyre og KrF opplevde en traurig valgkveld, gikk det meste veien for Fremskrittspartiet. Partiformann Carl I. Hagen kunne glede seg over tidenes beste stortingsvalg for Frp. Lenge ut over valgkvelden så det ut til å kunne bli borgerlig flertall på Stortinget, og det partiet som i så fall ville ha bidratt mest til det, var Frp. For valget ble en tillitserklæring fra velgerne til Frp, og det stikk motsatte til Høyre og KrF. Mange mente Hagens hardkjør mot Kjell Magne Bondevik kunne komme til å skade Frp, men igjen har partiformann Hagen vist seg som en dreven strateg og taktiker.

Det må smerte Høyre at Frp nå har overtatt som det største partiet på borgerlig side. Noe både Carl I. Hagen og Siv Jensen ikke unnlot å nevne i går kveld. At akkurat Høyre ble detronisert, gjorde ikke gleden mindre i Frp-leiren. Heller ikke politiske motstandere klarte å dy seg, og Høyre ble omtalt som et mellomstort parti.